Соцмережі
27 Травня 2020
896

Андрій Герус: Обвал ціни на ринку електроенергії

Фактори, які могли до цього призвести

Розслідуємо факти маніпуляцій на ринку електричної енергії, що призвели до обвалу ціни на 35%. Або на що готові олігархічні фінансово-промислові групи, щоб захопити владу в країні.

Отже, падіння цін на ринку може бути спричинене двома факторами: 1) різке збільшення пропозиції, 2) різке зменшення попиту.

Версія 1 (компанії ДТЕК) – ціна впала через те, що трейдери продавали завищені (неіснуючі) обсяги електроенергії. Тобто причина – ріст пропозиції.

Цю гіпотезу легко перевірити чи це правда, чи спроба обману.

По-перше, якщо якийсь трейдер продав неіснуючі обсяги електроенергії, то за правилами ринку, він мусить відкупити цю електроенергію на балансуючому ринку. На балансуючому така електроенергію коштує на 7% дорожче, а у деякі періоди і на 35% дорожче. Отже, кожна така операція буде приносити збиток 7%-35%, тобто є безглуздою.

По-друге, якщо би трейдери останні 4 дні торгували завищеними неіснуючими обсягами електроенергії, то на ринку мала різко збільшитися пропозиція. Але публічні дані “Оператора Ринку” говорять, що обсяг пропозиції у останні дні взагалі не збільшився, а навіть дещо знизився. Отже, ніяких додаткових обсягів електроенергії на ринку не з’явилося. А значить обвал ціни спричинила не зміна пропозиції на ринку.

Версія 2 – на ринку різко скоротився попит на електроенергію.

Дивимося ті ж публічні дані “Оператора Ринку” і бачимо, що дійсно у останні дні на ринку “на добу наперед” попит впав на понад 20 тис МВт-год, це понад 25% ринку.

Тобто або із ринку одночасно пішло багато покупців, які всі змовилися між собою (що досить складно), або із ринку пішов один великий покупець, який купує електроенергію для своїх обленрего, для своїх шахт, для своїх металургійних заводів та ГОКів.

Споживання у ці дні в країні не знизилося, а навпаки – виросло, бо запрацював елетротранспорт та стало холодніше. Тобто покупець електроенергії не міг просто перестати купувати електроенергію, бо вона потрібна кінцевим споживачам. Де ж він її тоді брав? А брав він її у генеруючих підприємств (електростанцій), з яким уклав двохсторонній договір на ці декілька днів, поки обвалював ціну “на ринку на добу наперед”. Для цього потрібно, щоб були крупні електростанції, які зможуть по двохсторонніх договорах продати ті 20 тис МВт-год у добу, які зникли на ринку на добу наперед.

Аукціони на двохсторонні контракти на 5 днів травня не проводив ні Центренерго, ні Укргідроенерго, ні Енергоатом. Із усіх інших такий обсяг електроенергії могла покрити генерація тільки однієї компанії – ДТЕК. Таким чином, очевидно, що спецоперація по дестабілізації ринку проводилася у рамках однієї вертикально-інтегрованої компанії, на що я вчора звернув увагу у зверненні до АМКУ та СБУ. Такі дії – це, звичайно, якесь нове дно, але бачимо, що низька планка соціальної відповідальності деяких учасників ринку та багатий досвід минулих “подвигів”, за які нічого не було, дозволяє і таке.

Ви можете задати логічне запитання – а чи не зазнала збитків ця ж компанія, яка обвалювала ціну і яка її мотивація? Так, скоріш за все, ця компанія, яка це орагнізувала, також несе збитки. Але її ціль звинуватити у падінні ціни представників влади, спробувати дискредитувати тих, хто не став лояльним до компанії та спробувати призначити своїх людей у ті органи влади, які поки непідконтрольні. Тобто завершити спецоперацію по захопленню влади в окремих галузях економіки (state capture та regulatory capture). А це гра на десятки мільярдів доларів, ставки високі.

У цікаві часи живемо.

P.S. На завтрашню добу ціна обвалилася ще більше – до 67 коп за кВт-год, це на 52% нижче, аніж у минулий четвер.

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram