Новини
28 Жовтня 2019
1 330

Аналог Alibaba: В Індії з’явиться новий інтернет-гігант

Власник нафтогазової компанії Reliance Industries Мукеш Амбані планує інвестувати в онлайн-бізнес $24 млрд

Індійський мільярдер Мукеш Амбані планує створити новий холдинг електронної комерції, вклавши $24 млрд, повідомляє Bloomberg.

Таким чином, компанія почала готувати платформу для майбутнього інтернет-гіганта. Так, правління нафтогазової компанії Reliance Industries Ltd., власником якої є Амбані, узгодило пропозицію про виділення 1,08 трлн рупій ($15 млрд) у свою дочірню компанію — Reliance Jio Infocomm Ltd., телекомунікаційне підприємство конгломерату.

В результаті серії капітальних трансферів Jio, капітал якого вже становить 650 млрд рупій ($9 млн), до березня 2020 р. буде практично вільний від боргів.

Як пише видання, таке рішення найбагатшої людини в Азії є останньою ознакою прагнення нафтової та нафтохімічної групи до передачі даних і цифрових послуг для майбутнього зростання, оскільки вона створює онлайн-платформу для таких компаній, як Amazon.com Inc., Walmart Inc. та Flipkart Online Services Pvt. в Індії.

З новою холдинговою фірмою Мукеш Амбані також готує підприємства до первинної публічної пропозиції, яку він пообіцяв завершити протягом п’яти років.

З моменту розгортання мережі Jio 4G у 2016 р. оператор мобільного зв’язку збільшив кількість користувачів в Індії на більш ніж 350 млн осіб. Амбані також збирає мережу партнерів за допомогою придбань і покупок акцій, щоб створити основу для своїх планів в електронній комерції.

“З огляду на охоплення і масштаби нашої цифрової екосистеми, ми отримали сильний інтерес з боку потенційних стратегічних партнерів”, — зазначив Амбані.

У той час як колишній викладач англійської мови Джек Ма заснував Alibaba в 1999 р. з нуля, Амбані використовує значну частину своєї імперії для створення чогось схожого шляхом залучення роздрібних продавців і споживачів.

Alibaba, чия ринкова вартість складає $454 млрд, повідомила про прибуток в розмірі $13 млрд в березні з виручкою до $56 млрд. Розширення китайського гіганта відбулось шляхом залучення продукції для мам і тат (mom-and-pop) — ключовий сегмент, який Ambani також прагне використовувати.

Акції Reliance Industries виросли на 28% в цьому році в порівнянні з 8,8%-вим зростанням в еталонному індексі S&P BSE Sensex. Акції, близькі до історичного максимуму, відновлять торги у вівторок, 29 жовтня.

У серпні Амбані заявив, що Reliance Industries витратила майже $50 млрд на Jio, чий вхід з безкоштовними дзвінками та дешевими даними підштовхнув деяких конкурентів до виходу або об’єднання в консолідацію, яка потрясла галузь.

Магнат, чий власний капітал становить близько $56 млрд за індексом Bloomberg Billionaires, також оприлюднив план з продажу 20% нафтогазового бізнесу Reliance Саудівської Аравійської нафтової компанії на загальну суму $75 млрд.

Як відомо, засновник і глава китайської компанії Alibaba Джек Ма офіційно пішов у відставку з поста голови ради директорів. Замість нього очолюватиме компанію гендиректор Деніел Чжан.

Також, Alibaba Group Holding Ltd завершив угоду, оголошену понад півтора року тому, щодо придбання 33%-ої частки компанії Ant Financial (Ant Small and Micro Financial Services Group)

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram