Новини
11 Липня 2023
269

Ant і Alibaba втратили $850 млрд

До такої ситуації призвів конфлікт із Пекіном

Згідно з підрахунками Bloomberg, компанії Джека Ма втратили понад $850 млрд через конфлікт підприємця з владою КНР. Внаслідок розслідування проти Ant вона має виплатити штраф обсягом майже $1 млрд.

Майже трирічне протистояння компаній Ant Group і Alibaba Group Джека Ма з китайською владою обійшлося бізнесменові більш ніж $850 млрд, підрахувало Bloomberg.

7 липня Пекін заявив про завершення розслідування щодо Ant, в результаті якого фінтех-стартапу призначено штраф у розмірі майже $1 млрд. У 2020 році Управління з контролю за ринком Китаю розпочало антимонопольне розслідування щодо Alibaba. Компанію підозрювали у проведенні політики, що змушує ділових партнерів відмовлятися від співпраці з її конкурентами.

Тоді ж Ма розкритикував китайського регулятора за протидію інноваціям. Проведення IPO Ant заблокували, а Alibaba наклали штраф. Ant також довелося відмовитись від проведення операцій у чутливих секторах економіки та конкуренції з держбанками.

Наприкінці березня Alibaba оголосила про поділ на шість бізнес-груп — вони займатимуться незалежним залученням коштів та проводитимуть власні IPO. У кожній із груп буде власний гендиректор та рада директорів. Лістинг у США допоможе підрозділу Alibaba залучити гроші від глобальних інвесторів, які побоюються вкладати гроші у Китай безпосередньо.

У лютому минулого року комісія з регулювання банківської діяльності Китаю випустила попередження про незаконні схеми збору коштів, що стосуються метавсесвіту, а галузева організація країни пообіцяла протистояти спекулятивним угодам у секторі. На тлі цих заяв акції Tencent впали на 6,3%, цінні папери Alibaba — на 4,3%. У травні 2022 року на тлі чуток про державне розслідування щодо Джека Ма акції Alibaba впали ще на 9%.

Джек Ма залишив раду директорів Alibaba у 2020 році. У липні 2021 року стало відомо, що за ним не збереглося жодних управлінських обов’язків.

Нагадаємо, багато країн репатріюють золото.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram