Новини
4 Серпня 2023
288

Alibaba запускає ШІ-моделі з відкритим вихідним кодом

Це новий виклик для Meta

Китайський техногігант Alibaba оголосив про запуск власної моделі штучного інтелекту для сторонніх розробників, повідомляє CNBC.

Цей крок може зіштовхнути Alibaba з американською Meta, яка раніше випустила аналогічний продукт.

У квітні Alibaba запустила велику мовну модель (large language model) під назвою Tongyi Qianwen. LLM — це модель штучного інтелекту, навчена на величезних обсягах даних. LLM також є основою для генеративних ШІ-додатків, таких як ChatGPT, які генерують людські відповіді на запити користувача.

Tongyi Qianwen дозволяє створювати контент англійською та китайською мовами. Alibaba відкриє вихідний код моделі з 7 млрд параметрів під назвою Qwen-7B, а також версії, призначеної для додатків під назвою Qwen-7B-Chat.

Це означає, що дослідники, вчені та бізнес у всьому світі можуть використовувати цю модель для створення генеративних ШІ-додатків без необхідності навчання власних систем, що економить час та гроші. Для цього компаніям більш ніж зі 100 млн активних користувачів на місяць потрібна безплатна ліцензія від Alibaba.

Найбільша китайська e-commerce-компанія Alibaba прагне розширити свій підрозділ хмарних обчислень шляхом інвестицій у штучний інтелект. У Alibaba хмарні обчислення вважають найважливішою областю для зростання та отримання прибутку у майбутньому.

У 2023 році Meta надала дослідникам відкритий вихідний код своєї великої мовної моделі Llama. У липні Microsoft заявила, що використовує Llama 2 від Meta у службі хмарних обчислень Azure.

Alibaba ще не оголосила про таке партнерство, але якщо її LLM буде успішною на ринку, модель може стати привабливою для хмарних провайдерів, які можуть зробити її доступною для клієнтів. У липні Alibaba запустила програму Tongyi Wanxiang, яка генерує зображення за текстовим описом.

Нагадаємо, Meta випустила генератор музики на основі ШІ.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram