Новини
23 Травня 2019
1 415

Amazon гейміфікує роботу своїх працівників на складах

Компанія намагається домогтися від співробітників кращих результатів роботи

Сортувальники в Пітерсборо. Фото: Rex.

Amazon вирішила вдатися до нової тактики у роботі з працівниками складу, що на думку керівництва компанії, повинно полегшити життя співробітникам. Компанія планує перетворити роботу у відеогру, передає The Washington Post.

Видання пише, що Amazon почав встановлювати екрани поруч із робочими станціями, які транслюють ігровий процес працівників. Їх розділяють на команди й, у міру виконання замовлень, учасники гри отримують бали.

“Коли робот під’їжджає до полиці, програма показує, який товар потрібно вибрати та покласти до контейнеру. Гра фіксує час виконання завдань, зіштовхує окремих співробітників, команди або цілі поверхи у боротьбі за звання найшвидшого працівника. Гравців нагороджують балами або ж віртуальними відзнаками”, – йдеться у повідомленні.

І додається – ігри призначені для того, щоб зробити роботу менш виснажливою. “Але також сприяють ще більшій продуктивності, протиставляючи працівників один одному в віртуальному ігровому світі”, – зазначає видання.

Працівники Amazon самі вирішують, брати їм участь у грі, чи ні. Наразі такий метод практикується на п’яти складах в США та Великобританії. “В одному з них менеджери заохочують працівників, які отримують високі бали тим, що вони можуть обміняти так звану “валюту компанії” на товари під маркою Amazon – такі як футболки та пляшки з водою”, – йдеться у повідомленні.

Перетворення роботи в потенційну гру має назву “гейміфікація”. Така тактика часто використовується компаніями для збільшення участі в продуктах або послугах. “Uber і Lyft вже освоїли схожий спосіб мотивації своїх водіїв, але на відміну від Amazon нагороджують їх не балами та знаками, а грошима. Наприклад, водієві ставлять за мету здійснити 60 поїздок за тиждень або проїхати додаткову відстань”, – пише The Washington Post.

Експерти зазначають, що ігри подібного роду (з довільними цілями та нагородами) мають психологічно потужний ефект. І можуть перетворити рутинні завдання на значущі та цікавіші, внаслідок чого працівники будуть зацікавлені зробити якомога більше та ефективніше.

Однак, на думку дизайнера відеоігор Джейн МакГонігал, конкуренція приносить задоволення лише протягом короткого часу. “Як тільки робітники починають програвати своїм колегам, вони стають менш зацікавленими у процесі й це насправді може призвести до зворотних результатів”, – зазначила вона.

На даний момент у Amazon працюють сотні тисяч працівників на складах по всьому світу, в тому числі понад 250 тис. чоловік у США. Нещодавно компанія підняла мінімальну заробітну плату до $15/год, але історії з поганими умовами праці все одно поширені.

За інформацією видання Inc., співробітники Amazon скаржилися, що не можуть піти до вбиральні під час роботи через острах покарання. “Один з працівників також повідомив, що він зобов’язаний упаковувати по 2 товари за хвилину. За його словами, на складі є спеціальний сканер, який фіксує кількість упакування та нагадує про те, скільки товарів залишилося упакувати для досягнення мети”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Amazon вирішила автоматизуватися та замінити тисячі своїх співробітників роботами-пакувальниками товарів. Таким чином в компанії планують збільшити прибуток, зменшуючи витрати на ручну працю – кожна машина може замінити щонайменше 24 людини.

Раніше Investory News писали, що Amazon вкотре визнано найціннішим роздрібним брендом – його вартість складає $315,5 млрд. Вартість іншого гіганту електронної комерції Alibaba у порівнянні з минулим роком збільшилася на 48% і склала $131,2 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram