Думки
30 Вересня 2021
2 113

Алла Сав’юк: Як небанківському сектору пережити карантин?

Президент Всеукраїнської Асоціації Фінансових Компаній — про фінансове стрес-тестування та методику виживання бізнесу під час COVID-19

З 23 вересня 2021 року Україна перейшла до “жовтої зони” небезпеки поширення COVID-19. Топменеджери фінансових компаній готуються до роботи в умовах карантину. Водночас минулий рік уже дав чимало уроків, які можуть стати базою для побудови антикризової стратегії.

Якщо говорити про небанківський сектор ринку фінпослуг, то статистика НБУ за перше півріччя 2021 року створює враження стабільного розвитку. Попит на споживче кредитування зростає. Кількість видач становить 15,1 млрд грн, причому середня сума онлайн-кредиту — 4213 грн, а офлайн — 6434 грн. От тільки чи дійсно все так безхмарно у небанків напередодні нових обмежень?

У той час, поки інвестори небанківських компаній очікують від CEO виконання бізнес-плану, фінансові директори стурбовані стабільністю грошових потоків, а комплаенс-офіцери наполягають на виконанні законодавчих норм, які ґрунтовно змінилися, ризиковики стурбовані появою непрогнозованих факторів у вигляді додаткових обмежень, пов’язаних із карантином/локдауном.

Ситуація нагадує класичну картину “Лебідь, щука та рак” з одвічним питанням, як знайти баланс інтересів, а головне — як задовольнити збільшену потребу населення у швидкій фінансовій допомозі. Спілкуючись з іноземними колегами я зробила висновок, що дієвим способом для компанії підготовки до кризи є стрес-тестування, яке активно застосовується в банках, але через більш спрощену структуру корпоративного управління дуже рідко використовується фінансовими компаніями.

Фінансове стрес-тестування або прогнозування на основі сценаріїв — це інструмент корпоративного планування, який допомагає впоратися з невизначеністю. Цей метод починається з виявлення та каталогізації відповідних макроекономічних і мікроекономічних ризиків, а потім кореляції основних чинників, які впливають на звіт про прибутки та збитки компанії, із зовнішніми факторами.

Важливою частиною антикризових заходів повинен бути конструктивний діалог з регулятором зі сторони GR-експертів. Вони, на відміну від юридичного відділу компанії, заточеного на вирішенні конкретних правових завдань, бачать ширший спектр проблем і аргументовано пропонують шляхи їх розв’язання.

Показовим став кейс одного з лідерів ринку фінпослуг під час весняного локдауну цього року. Карантин 2020-го компанія перенесла досить складно, й ледь вийшла на точку беззбитковості. Однак за словами топменеджменту — це був неоціненний прискорений курс антикризового управління.

Антикризова стратегія компанії була такою: команда виділила ключові проблеми в роботі кожної ланки компанії, привласнила значущість факторів ризику та провела стрес-тест кожного підрозділу та компанії в цілому. Отримані результати надали можливість аналітикам розрахувати можливі втрати в разі негативного сценарію, фінансистам — завчасно спланувати додаткові джерела фондування, комплаєнсу — розробити додатковий юридичний захист бізнесу, а CEO на основі всіх представлених пропозицій ухвалити зважене стратегічне рішення, яке забезпечило стабільність бізнесу.

Чому я вважаю, що методика стрес-тестування ефективна в ситуації з COVID-19? У пандемії є три ключові особливості:

• швидкі зміни;

• невизначеність термінів;

• і те, що вона впливає не тільки на попит, а й зачіпає найрізноманітніші аспекти бізнес-процесів.

Ситуація змінюється постійно, ми пройшли цілий шлях від паніки до часткового відновлення галузі. Однак нам все ще не зрозуміло, коли економіка прийде до норми та припиняться локдауни. Можливі різні варіанти розвитку подій, але ми не можемо їх прогнозувати на основі досвіду. Саме тому необхідно моделювати різноманітні ситуації.

Навіть ті, у кого були антикризові стратегії, повинні переглянути їх і зрозуміти, де варто бути більш гнучкими. На початку кризи фінансові компанії налаштовувалися на більш тривалий період простою, а у результаті виграли ті, хто не припинив роботу та підлаштовувався під обставини.

Тому я переконана, що рецепт, як успішно провести компанію гребенем хвилі кризи, криється саме в синергії роботи всієї команди та умінні чути один одного. Навіть у разі локдауну 4.0, правильна стратегія фінансових компаній дозволить утримати позицію на ринку, зберегти клієнтську базу та робочі місця співробітників, а також знайти нові шляхи розвитку бізнесу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram