Новини
13 Січня 2022
785

Фактчекери назвали YouTube одним із головних дезінформаторів у світі

Вони пропонують відеосервісу надавати дані для конкретної країни та мови, а також послуги транскрипції

Група з більш ніж 80 громадських організацій із перевірки фактів з усього світу закликала YouTube розпочати боротьбу з дезінформацією про коронавірус, яка поширюється на платформі вже протягом двох років пандемії.

“Як міжнародна мережа організацій з перевірки фактів, ми відстежуємо поширення брехні в інтернеті й щодня спостерігаємо, як YouTube став одним із основних каналів поширення неправдивої інформації світом”, — йдеться у відкритому листі організацій.

В об’єднання організацій з перевірки фактів, що звернулися до YouTube, входять американські групи, такі як PolitiFact, The Washington Post Fact Checker та MediaWise, а також африканські Dubawa та Africa Check, індійські Fact Crescendo та Factly та організації з Індонезії, Ізраїлю, Туреччини та інших країн.

За словами експертів, дезінформація, пов’язана зі здоров’ям, давно знайшла благодатний ґрунт на YouTube, зокрема контент, що заохочує онкологічних пацієнтів боротися із хворобою за допомогою не доведених наукою методів лікування.

“Минулого року ми бачили, як конспірологічні групи процвітали та об’єднувалися з однодумцями з інших країн, зокрема міжнародний рух, який розпочався в Німеччині, перейшов до Іспанії та поширився Латинською Америкою завдяки YouTube, — розповідається в листі. — Тим часом мільйони інших користувачів дивилися відео грецькою та арабською мовами, які закликали їх бойкотувати вакцинацію або лікуватися від COVID-19 підробленими ліками”.

Організації з перевірки фактів закликають YouTube надавати дані для конкретної країни та мови, а також послуги транскрипції, які працюють будь-якою мовою, щоб протидіяти потоку дезінформації іншими мовами крім англійської, якою компанія фокусує свої методи модерації.

YouTube має забезпечити набагато більшу прозорість своєї політики дезінформації та підтримувати незалежних дослідників, що спеціалізуються на цих питаннях. Експерти також наполегливо закликають платформу активізувати свої зусилля щодо спростування дезінформації та негайного надання контексту на платформі.

Тим часом Google оголосив про заборону на рекламу і монетизацію контенту, який заперечує зміни клімату внаслідок діяльності людини та викидів в атмосферу. Нова політика буде поширюватися на рекламодавців, а також видавців та авторів контенту на відеохостингу YouTube.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram