Новини
27 Березня 2020
825

$5 трильйонів на боротьбу з коронавірусом: Лідери G20 вперше в історії зібралися на віртуальний саміт

Лідери пообіцяли проводити сміливу та масштабну фіскальну підтримку

Фото: Marcos Correa/Brazilian Presidency

За результатом першого в історії віртуального саміту G20 (“Великої двадцятки”) вирішено вкласти в глобальну економіку понад $5 трлн для подолання негативних наслідків пандемії коронавірусу.

Пандемію лідери Великої двадцятки обговорювали близько двох годин. За результатом зустрічі по скайпу було прийнято таке комюніке:

• Країни G20 виділять ВООЗ кошти для боротьби з коронавірусом і закликають зробити те ж саме інші держави, а також міжнародні організації.

• Країни Великої двадцятки обіцяють вжити колективних заходів з підтримки світової економіки — вкладуть в боротьбу з коронавірусом $5 трлн.

• Міністри фінансів і глави центральних банків країн G20 розроблять план дій з подолання наслідків коронавірусу.

• Країни G20 вітають рішення МОК відкласти олімпійські ігри в Японії.

• Велика двадцятка просить ВООЗ, МВФ і Світовий банк допомогти країнам, що розвиваються впоратися з наслідками коронавірусу.

• Учасники домовилися про розширення повноважень ВООЗ в боротьбі з коронавірусом.

Лідери пообіцяли проводити сміливу і масштабну фіскальну підтримку.

“Колективні дії G20 посилять її вплив. Масштаби цих заходів дозволять світовій економіці знову встати на ноги і закласти міцну основу для захисту робочих місць і відновлення економічного зростання”, — наголошується в комюніке.

Зазначається, що країни G20 будуть виступати єдиним фронтом у боротьбі проти пандемії коронавірусу, і їх головними пріоритетами стануть “порятунок життів людей, захист їх доходів і робочих місць, збереження фінансової стабільності”.

Слідом за США і лідерами країн “Великої двадцятки” (G20), Європарламент прийняв рішення про виділення гігантської суми на боротьбу з поширенням коронавірусу Сovid-19 — €37 млрд ($40,8 млрд). За ці витрати проголосували 683 депутати, проти — один, четверо утрималися. Про це повідомляється в прес-релізі Європарламенту.

Депутати (671 голос) також проголосували за збільшення Фонду солідарності Євросоюзу до €800 млн ($882,23 млн).

Також прийнято тимчасово зупинити чинні в ЄС правила отримання та збереження слотів авіакомпаніями в аеропортах. За правилами перевізники можуть втратити наявні слоти (час, виділений рейсу в аеропорту, для прибуття і відправлення в конкретний день та годину), якщо вони використовують їх менш ніж у 80% випадків. Ці вимоги вирішили пом’якшити на період до 24 жовтня (схвалили 686 депутатів, двоє утрималися).

Тепер прийняті Європарламентом рішення повинна затвердити Рада ЄС.

Як відомо, Сенат США у ніч на четвер, 26 березня, одноголосно проголосував за законопроєкт про екстрені заходи підтримки громадян й економіки у зв’язку з поширенням коронавірусу, на що виділяється близько $2 трлн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram