Новини
11 Травня 2021
804

Володимир Зеленський: В Україні розпочав роботу Центр кібербезпеки

Згодом буде створений навчальний заклад для підготовки фахівців з цієї галузі

Центр кібербезпеки вже почав діяти в робочому форматі, через тиждень-два планується його офіційне відкриття. Про це розповів президент Володимир Зеленський в інтерв’ю кільком телеканалам у межах форуму “Україна 30. Безпека країни”, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Ми вирішили дійсно зробити Центр кібербезпеки, не просто вирішили, ми його зробили. Я його офіційно ще не відкривав, але він працює вже в робочому форматі”, — зазначив Зеленський журналістам після виступу на Всеукраїнському форумі “Україна 30”. За його словами, Центр офіційно відкриється, через один-два тижні.

“Там непогана команда, ми паралельно це робили з Центром дезінформації… В принципі, там повністю стратегія Центру дезінформації є. Центр із виявлення фейків або не фейків, як працює Центр дезінформації, все це я вам не можу розповісти, але співпрацювати буде з різними розвідками, як українськими, так і іноземних держав-партнерів”, — розповів президент.

Щодо того, чи буде в Україні окрема законодавча база у зв’язку зі створенням Центрів, Зеленський сказав: “Будемо дивитися. Думаю, що ми обов’язково повинні знайти законодавчі кроки для повноцінного втілення роботи Центру”.

Так, глава держави підкреслив, що захищати країну, зокрема інформаційно, “неможливо однією лише Радою національної безпеки та оборони України”.

“Ми це робимо сьогодні на рівні РНБО. Цього мало. Проте, ми бачимо в цьому серйозний результат і боремося з дезінформацією всередині країни, зовні складно. Тому нам потрібна допомога Центру дезінформації, який буде поширювати свою роботу і за межі України”, — пілкреслив Зеленський.

Також, за словами президента в Україні передбачається створення навчального закладу для підготовки фахівців у сфері кібербезпеки.

Наразі опрацьовується питання підготовки фахівців, які займатимуться забезпеченням кібербезпеки: країни, людей та всього цифрового простору.

“Ми будемо відкривати новий потужний університет. Презентація його також практично готова. Університет, у якому будуть саме професії, пов’язані з безпекою держави та безпекою людини. Кібербезпека — один із найголовніших факультетів цього університету”, — повідомив президент.

Нагадаємо, згідно з останнім дослідженням CBR, минулого року 35% опитаних українців стикалися зі зловмисниками під час покупок в інтернеті, а за даними Асоціації ЕМА за допомогою соцінженерії інтернет-шахраї “заробили” 252 млн грн. За статистикою ресурсу, частка кіберобманів в онлайн-шопінгу з використанням сайтів-підробок становить близько 0,4% від усіх транзакцій.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram