Новини
11 Травня 2022
549

Кібервійна рф проти України почалася за годину до фактичного вторгнення

Супутниковий інтернет-зв’язок в Україні та Європі зазнав збою на годину раніше перших бомбардувань

Євросоюз, Велика Британія, США та їхні союзники звинуватили росію у причетності до кібератаки на супутникову мережу KA-SAT, якою управляє компанія Viasat. Інформацію про причетність росії до того, що сталося, отримали спецслужби Великої Британії та США, повідомляє Meduza.

Атака почалася в ніч проти 24 лютого 2022 року, за годину до російського вторгнення в Україну. Дії хакерів були спрямовані проти українських військових, але сприяли масштабним наслідкам, зокрема за межами України.

“Кібератака призвела до серйозних наслідків, викликавши масові збої зв’язку у низці українських держорганів та підприємств, а також серед місцевих користувачів і торкнувшись кількох держав-членів ЄС”, — заявив верховний представник Євросоюзу із закордонних справ Жозеп Боррель.

Згідно з даними Великої Британії, атака призвела до перебоїв у роботі інтернету у кількох тисяч клієнтів з України, а також торкнулася вітряних електростанцій та інтернет-користувачів у Центральній Європі. У Держдепі США кажуть, що хакерські дії вивели з ладу термінали супутникового зв’язку в Україні та по всій Європі. Компанія Viasat ще в березні повідомляла, що атака 24 лютого зачепила кілька тисяч клієнтів в Україні та десятки тисяч у Європі.

США вважають, що росія розпочала підривні кібероперації проти України у січні 2022 року та продовжила їх під час війни.

Представники росії поки що не коментували ці звинувачення. Традиційно москва заперечує свою причетність до кібератак в Україні, країнах ЄС та США.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram