Новини
14 Вересня 2021
842

В Україні з’являться “жовті” та “зелені” ковід-сертифікати

Кольорові відмітки вони матимуть виключно у цифровому форматі

Кабінет міністрів України (КМУ) ухвалив зміни до постанови №1236, згідно з якими в країні вводяться “жовті” та “зелені” COVID-сертифікати. Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я України.

“Запропоновані нами зміни — це можливість стримувати епідемічну ситуацію та зберігати економічну активність країни. Ми говоримо про те, що сьогодні є можливість вакцинуватися та бути захищеним у кожного, наявної вакцини для цього достатньо. Додатково в нас чітко визначені щотижневі кількості постачань вакцин до кінця цього року. Ми дозволили навіть обирати, якою вакциною щепитися, чого немає у більшості країн”, — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Зокрема, ухвалені зміни передбачають, що COVID-сертифікат матиме дві опції (так звані “жовтий” або “зелений”) та міститиме  інформацію про вакцинацію, негативний результат тестування (діє 72 год) або одужання від COVID-19.

“Жовтий” сертифікат матиме інформацію про перше щеплення, а “зелений” — про повний курс”, — наголошується у повідомленні.

Додається, що в разі введення жовтого рівня епідемічної небезпеки спрощено вимоги до роботи навчальних закладів. Вони працюватимуть за умови наявності не менше як у 80% працівників з “жовтими” чи “зеленими” COVID-сертифікатами.

Водночас обмеження жовтого рівня епіднебезпеки не застосовуватимуться, якщо всі учасники (відвідувачі) та щонайменше 80% організаторів масових заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів і басейнів матимуть “жовтий” чи “зелений” COVID-сертифікат.

Кінцеве рішення про те, чи надавати послуги тільки вакцинованим, чи дотримуватись всіх карантинних обмежень, залишається за власником.

У разі введення червоного рівня епідемічної небезпеки заклади освіти працюватимуть лише якщо 100% працівників мають “зелений” COVID-сертифікат.

Крім того, чинні обмеження червоного рівня не застосовуватимуться за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів), працівників та організаторів масових заходів, зокрема релігійних, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів і басейнів “зеленого” COVID-сертифікату.

За умови наявності в особи, що перетинає кордон України, “жовтого” чи “зеленого” сертифіката про вакцинацію або одужання від COVID-19, вона може не проходити самоізоляцію. Це саме стосується й осіб, які прибувають з тимчасово окупованих територій.

“COVID-сертифікати матимуть кольорові відмітки виключно в цифровому форматі, друкувати на папері відповідного кольору не потрібно”, — наголосили в міністерстві.

Нагадаємо, за словами головного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, 2021 року пандемія точно не закінчиться через те, що коронавірус швидко мутує, і кожен місяць світ може стикатися з новими штамами.

Тим часом президент США Джо Байден підписав розпорядження про нові заходи боротьби з COVID-19. Зокрема, всі співробітники федеральних відомств і великих компаній зобов’язуватимуться вакцинуватися.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram