Бiзнес
27 Серпня 2020
2 305

Тимчасовий недосип мотивує зайнятися бізнесом і ставити амбітніші цілі

До таких висновків прийшли дослідники Університету Центральної Флориди

Тимчасові проблеми зі сном та поведінкою, яка виникає після цього, схоже на синдром дефіциту уваги та гіперактивності (СДУГ), можуть стимулювати підприємницьку активність і мотивувати ставити більш амбітні цілі, з’ясували дослідники Університету Центральної Флориди.

До таких висновків вони прийшли, провівши чотири дослідження. В експериментах вчені, з одного боку, аналізували поведінку респондентів, яка виникає через нестачу сну, а з іншого — їх цілі та підприємницькі наміри.

У першому дослідженні брали участь 350 осіб. Піддослідним запропонували пройти кілька опитувань і розповісти про те, як вони сплять, а також чи спостерігають вони за собою схильність до СДУГ за останні шість місяців. Щоб оцінити цілі та підприємницькі наміри випробовуваних, у них запитували про бажання відкрити або придбати бізнес в наступні 5-10 років.

Потім групу піддослідних розділили на дві частини. Перша спала всю ніч безперервно, після чого її учасники знову заповнили анкету, в якій розповіли про якість сну і намір почати бізнес.

Друга група, навпаки, не виспалася, оскільки її учасники заповнювали анкету вночі, починаючи з 10 вечора і до 7 ранку.

Як зазначають дослідники, в результаті їм вдалося отримати експериментальні докази причинно-наслідкового зв’язку між проблемами зі сном і тенденціями, подібними СДУГ.

“Наші результати показують, що порушений сон може допомогти підштовхнути людей до реалізації своїх підприємницьких ідей, а не продовжувати роздуми”, — розповів співавтор роботи, доцент бізнес-школи Джонса Хопкінса Кері Брайан Гуніа.

У другому й третьому дослідженні, в яких взяли участь 300 осіб, автори, навпаки, спочатку аналізували підприємницьку мотивацію, а після аналізували якість сну піддослідних. В результаті фахівці виявили схожі тенденції — недосип привів до зміни поведінки та ознак СДУГ. При цьому випробовувані ставили перед собою більш амбітні підприємницькі завдання.

І нарешті, в четвертому дослідженні взяли участь 176 діючих підприємців. Середній вік випробовуваних — 43 роки, протягом життя вони відкрили близько двох підприємств і займалися трудовою діяльністю не менше семи років. Більш ніж половина становили чоловіки.

Респондентів також попросили заповнити анкету і розповісти про якість сну, свою поведінку та намір почати інший бізнес. Проаналізувавши дані, вчені зробили висновок, що тимчасові проблеми зі сном дійсно призводять до поведінки, схожої на СДУГ, а це, своєю чергою, стимулює підприємницьку активність.

Однак дослідники застерігають, що до такого ефекту може призвести лише непостійний недосип.

“Ми не закликаємо позбавляти себе сну, щоб просунутися далі. Наші висновки лише показують, що, схоже, існує цікавий зв’язок між сном і підприємницькою діяльністю. Ознаки, подібні СДУГ, можуть бути швидше перевагою, ніж перешкодою для стимулювання активності. Але є і зворотна сторона. Навіть якщо проблеми зі сном можуть заманити людину в підприємництво, згодом, якщо вони не зникнуть, це призведе до погіршення когнітивних та емоційних здібностей, і підприємець не зможе бути ефективним на практиці”, — зазначив співавтор статті, професор Університету Центральної Флориди, Джефф Гіш.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram