Новини
29 Листопада 2019
803

Тайська компанія ThaiBev планує провести IPO з оцінкою в $10 мільярдів

З такою оцінкою компанія може стати однією з найбільших пивоварень в азійському регіоні

Тайська пивоварна компанія Thai Beverage Plc (ThaiBev) розглядає можливість первинного публічного розміщення (IPO) акцій, що може стати найбільшим лістингом в Сінгапурі за останні десять років, пише Bloomberg з посиланням на джерела.

За їхньою інформацією, компанія в даний момент проводить консультації з експертами про лістинг і може отримати оцінку в $10 млрд.

Акції Thai Beverage на фоні великого обсягу торгів в Сінгапурі зросли на 5,2%.

IPO, ймовірно, стане найбільшим на сінгапурській біржі після лістингу Hutchison Port Holdings Trust у 2011 р., який залучив $5,5 млрд.

З оцінкою в $10 млрд, підрозділ буде також входити в число найбільших пивоварних компаній регіону, серед таких як китайська пивоварна компанія Tsingtao та Budweiser Brewing Co., азійський підрозділ пивоварного гіганта Anheuser-Busch InBev SA. У вересні Budweiser Brewing залучив $5 млрд в Гонконзі та став четвертим за величиною IPO у світі в цьому році.

За словами одного з людей, угода може включати пивні активи ThaiBev в Таїланді та В’єтнамі.

ThaiBev відомий тим, що виробляє пиво Chang, на зелених пляшках якого зображені два слони. Тут також вариться пиво Archa та німецький бренд Federbrau. У 2017 р. в’єтнамська філія ThaiBev погодилася купити контрольний пакет акцій Sabeco, найбільшого пивовара країни, приблизно за $4,8 млрд.

Хоча зростання споживання пива на розвинених ринках, таких як США, Японія та Китай, залишається на колишньому рівні або знижується, Південно-Східна Азія є одним із яскравих місць галузі.

З початку 2019 р. акції ThaiBev в Сінгапурі зросли на 43%, що дає компанії ринкову вартість близько $16 млрд.

Джерела стверджують, що ще не прийнято остаточне рішення щодо проведення IPO. Представники ThaiBev від коментарів відмовилися.

Згідно з даними Bloomberg, крім пивоварного бізнесу, ThaiBev управляє винокурнями, які виробляють спиртні напої, зокрема ром SongSam, бренді Meridian та віскі Drummer. Їй належить близько 28,5% сінгапурської Fraser & Neave Ltd., яка продає безалкогольні напої 100Plus і молочні продукти Magnolia.

Згідно з індексом Bloomberg Billionaires Index, група Thai Beverage Plc контролюється Чароеном Сірівадханабхакді (Charoen Sirivadhanabhakdi), який є найбагатшою людиною в Таїланді з власним капіталом у близько $19,5 млрд.

Нагадаємо, в Україні за 8 місяців 2019 р. продажі безалкогольного пива збільшились на 11,3% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і склали 288,4 млн грн. В першу чергу це пов’язано з популяризацією здорового способу життя.

А от пивоварна компанія Carlsberg Group представила в Копенгагені два прототипи паперових біорозкладних пляшок для пива. Розробка ведеться у співпраці з виробниками пакування BillerudKorsnäs, з якою Carlsberg створила спільне підриємоство Paboco.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram