Новини
19 Лютого 2022
702

Вченим вдалося створити безалкогольне пиво, яке до смаку як справжнє

Вся справа — в особливому способі виробництва монотерпеноїдів, які додаються до готового напою

Всупереч тому, що продажі безалкогольного пива в Європі значно зросли за останні пару років, все ще є багато людей, які не підтримують здорову тенденцію, оскільки вважають, що його смак не такий гарний, як у звичайного пива. На їхню думку, смак безалкогольного пива — прісний та рідкий, і цьому є природне пояснення.

“Головне, чого не вистачає безалкогольному пиву, це аромат хмелю. Коли ви видаляєте алкоголь з пива, наприклад, нагріваючи його, ви також вбиваєте аромат, що походить від хмелю. Інші методи виготовлення безалкогольного пива, наприклад, шляхом мінімізації бродіння, також призводять до поганого аромату, тому що спирт необхідний для того, щоб хміль передав свій унікальний смак пиву”, — розповів професор Копенгагенського університету Сотіріос Кампраніс.

За його словами, після багатьох років досліджень він та його колеги знайшли спосіб виробляти групу невеликих молекул, званих монотерпеноїдами, що надають напою хмелевий смак, а потім додавати їх у пиво наприкінці процесу пивоваріння, щоб повернути йому втрачений аромат.

“Ніхто не міг зробити цього раніше, тому це змінює правила гри для безалкогольного пива”, — зазначив Кампраніс.

Дослідники перетворили клітини пекарських дріжджів на “мікрофабрики”, які можна вирощувати у ферментерах.

“Коли молекули хмелевого аромату вивільняються з дріжджів, ми збираємо їх і додаємо в напій, повертаючи смак звичайного пива, який багато хто з нас знає і любить. Це фактично робить використання ароматичного хмелю в пивоварінні зайвим, тому що нам потрібні лише молекули, що передають аромат і смак, а не справжній хміль”, — пояснив учений.

Також Кампраніс зазначив, що, крім покращення смаку безалкогольного пива, цей метод може допомогти розв’язати ще кілька проблем.

“По-перше, ароматний хміль в основному вирощують на західному узбережжі США, що викликає потребу в широкому транспортуванні та охолодженні врожаю в холодильниках. По-друге, хміль потребує багато води — необхідно 2,7 метричних тонн (близько 713 галонів) води, щоб виростити кілограм хмелю. У сукупності це не екологічно чисте виробництво. Завдяки нашому методу ми повністю відмовляємось від ароматичного хмелю, а значить, і від води та транспортування. Це означає, що для виробництва кілограма хмелевого аромату потрібно більш ніж у 10 тис. разів менше води та більш ніж у 100 разів менше CO₂”, — розповів Кампраніс.

Дослідник наголосив: він сподівається, що новий винахід допоможе більшій кількості людей скоротити споживання алкоголю, бо тепер у них будуть такі самі смачні альтернативи.

“У довгостроковій перспективі ми сподіваємося змінити пивоварну промисловість за допомогою нашого методу — зокрема й виробництво звичайного пива, де використання ароматичного хмелю також дуже марнотратне”, — висловив надію данський учений.

Цей метод вже проходить випробування на пивоварних заводах у Данії, і у жовтні 2022 року планується підготувати його для всієї пивоварної галузі країни.

Кампраніс та його колега Сімон Дюссо є засновниками біотехнологічної компанії EvodiaBio.

А от американська пивоварна компанія Anheuser-Busch випустила новий продукт — “пиво” ​​для собак Busch Dog Brew. Це перший напій компанії, призначений для тварин.

Як писали раніше Investory News, британські паби опинилися на межі закриття через перебої з постачанням пива. Ринок вантажоперевезень Великої Британії зіткнувся з кадровим голодом. Автошколи закриті через пандемію, і водії не можуть пройти регулярне тестування для продовження водійських прав. Ще частина водіїв не може вийти на роботу через антиковідні обмеження.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram