Думки
13 Травня 2021
1 018

Т. Дж. Леонард: “Щосереди ніяких нарад” — як я врятував своїх співробітників від Zoom-вигорання

CEO Storyblocks про правила компанії, які допомагають адаптуватися до нових умов праці

Минули часи, коли члени команди могли зібратися за одним столом, щоб “поштурмувати” та спільно знайти розв’язання робочої проблеми. Через пандемію особисте спілкування перекочувало до Zoom, а постійні чати призвели до втоми та виснаження працівників.

З моєю компанією Storyblocks відбувалося так само. Свого часу наша команда швидко розрослася: менш ніж за два роки кількість співробітників збільшилася з десяти до сотні. Тоді стало зрозуміло, що багато чого залежить від методів командної роботи.

Наприклад, з’ясувалося, що більшість співробітників витрачали левову частку свого часу на наради. Через це, за визнанням членів команди, їх робочі дні стали менш продуктивними. Іноді це уповільнювало роботу над проєктами.

Оскільки дні були заповнені зустрічами, людям доводилося працювати ночами та у вихідні. Нам потрібно було щось змінювати. Ми шукали й врешті-решт знайшли просте рішення — щосереди не проводити ніяких робочих зустрічей.

Перш ніж офіційно внести зміни до робочого процесу, ми декілька місяців тестували нове правило, щоб краще зрозуміти, як воно працюватиме на практиці. Підсумкове опитування показало його високу ефективність. Тому протягом майже двох років ми дотримувалися цього правила під час своєї роботи.

Ось декілька причин, чому воно виявилося таким ефективним. 

Повноцінний робочий день без перерв покращує продуктивність

Після пілотного проєкту “Ніяких нарад щосереди” переважна більшість співробітників висловилися за збереження цієї практики. Члени команди високо оцінили можливість на цілий день з головою зануритися в роботу, оскільки постійні зустрічі та збори вимагають перемикання уваги.

Якщо ви протягом дня змушені часто змінювати акценти у роботі, ваша продуктивність може знизитися. У нас є члени команди, яким потрібно писати коди, редагувати відео, формувати бізнес-кейси та розробляти нові функції UX. Такого роду робота вимагає пильної уваги, а зосередитися простіше, коли у вашому графіку виділено спеціальний час для розв’язання конкретного завдання.

Чим менше нарад, тим вони цінніші 

Тепер, коли для нарад є менше часу, вони проводяться продуктивніше. Ми розробили методи, за допомогою яких команди можуть ефективніше витрачати час на зустрічах.

Серед них — відправка важливого для розуміння контексту інформації або попереднє читання документів за добу до наради, визначення чіткого порядку денного, можливість відхиляти зустрічі, на яких присутність співробітників не є критичною, та проріджування графіка кожні шість місяців.

Ми оцінюємо й обґрунтовуємо важливість усіх зустрічей — тому в залежності від зростання компанії нам більше не потрібно до них повертатися.

Більше часу для спонтанного співробітництва 

Відсутність нарад щосереди зовсім не означає, що цього дня всі ігнорують одне одного. На практиці це означає, що призначати зустріч на середу вкрай небажано, якщо тільки мова не йде про щось критично важливе. А ось на регулярні наради накладено повне табу.

Попри це багато членів команди як і раніше користуються можливістю спільної роботи навіть щосереди. Тепер ми можемо частіше проводити раптові, але важливі робочі сесії. Вони були б неможливі в умовах, коли графіки співробітників не збігаються. 

На “дистанційці” підвищилася особиста свобода дій 

За останній рік завдяки технологіям ми зробили віддалену роботу максимально ефективною. Нашим співробітникам корисно знати, що у них є вільний день, в який вони можуть, наприклад, здійснити візит до лікаря, не турбуючись про те, що доведеться його перенести.

Інші члени команди щосереди виконують свої невідкладні справи або займаються спортом під час перерви. Така особиста свобода знижує втому співробітників і Zoom-вигорання, з якими багато хто зіткнувся через викликані пандемією зміни у способах роботи. 

Чого ми навчилися 

Як і у випадку з будь-якими радикальними змінами, наш підхід “Ніяких нарад щосереди” не обійшовся без недоліків. Наприклад, однією з проблем стало перенесення нарад, які зазвичай проводились щосереди, на інші дні — вони зрештою виявлялися перевантаженими зустрічами.

Щоб цього уникнути, ми ввели правило, згідно з яким наради повинні рівномірно розподілятися між всіма днями тижня, крім середи. Ось чому так важливо отримувати зворотний зв’язок від своїх співробітників на всіх етапах процесу та просити їх надати відгук — неважливо, хороший він чи поганий.

Крім того, важливо постійно оцінювати ефективність кожної зустрічі — щоб переконатися, що всі її учасники з користю проведуть час. Включення всіх членів команди в процес допоможе визначити, чи буде підхід корисний всім або тільки керівництву.

У будь-якому випадку варто критично подивитися на політику зустрічей у вашій компанії. Якщо радикальні зміни вам не підходять, можливо, варто спробувати більш передові методи проведення нарад.

Залежно від того як весь світ продовжує переходити на дистанційну роботу, керівники та співробітники компаній шукають ефективні способи боротьби з вигоранням. Впровадження підходу “Ніяких нарад щосереди” — не просто тимчасовий захід на період пандемії. Його можна використовувати й після повернення співробітників до офісів, щоб підвищити їх продуктивність.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram