Новини
4 Листопада 2021
602

Світові ціни на продовольство досягли пікового показника з липня 2011 року

За даними FAO, у жовтні вони зросли на 3,2%

Світовий індекс цін на продовольчі товари у жовтні зріс на 3,2% проти вересня, до 133,2 пункту, — таким чином, ціни зросли до рекордного рівня з липня 2011 року, що пов’язано головним чином зі зростанням цін на олію та зернові, свідчать дані пресрелізу Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO).

Так, індекс цін на олію підскочив на 9,6% до вересня, або на 16,3 пункту, до 184,8 пункту. Таке підвищення пояснюється головним чином зростанням цін на пальмову, соєву, соняшникову та рапсову олію.

Індекс цін на зернові в жовтні зріс на 3,2%, або на 4,3 пункту, до 137,1 пункту, причому найсильніше подорожчала пшениця внаслідок скорочення експортної пропозиції за активного світового попиту; подорожчав також ячмінь, зазначає організація.

Зросла в ціні, хоч і не настільки, молочна продукція, індекс цін на яку у жовтні зріс до 120,7 пункту. При цьому найсильніше зросли ціни на знежирене сухе молоко, незбиране сухе молоко та вершкове масло, йдеться у релізі.

Індекс цін на м’ясо становив 112,1 пункту, продемонструвавши зниження на 0,7%, або на 0,8 пункту. Найбільше впали котирування свинини. Це головним чином скорочення закупівель з боку Китаю. Також впали ціни на яловичину — у зв’язку з різким здешевленням м’яса, яке постачається з Бразилії.

Котирування цін на м’ясо птиці, навпаки, зросло під впливом високого попиту у світі; водночас обсяги виробництва зростають повільно через подорожчання кормів і спалахів пташиного грипу, особливо в Європі.

Нарешті, індекс цін на цукор у жовтні становив 119,1 пункту (зниження на 2,1 пункту, або на 1,8%). Зниження показника пов’язані з обмеженим імпортним попитом світових ринків і прогнозованим зростанням обсягів експорту із боку Індії й Таїланду.

Тим часом в Україні з серпня 2020 року до серпня 2021 року в Україні подорожчали всі продукти тваринного походження.

Нагадаємо, оптові ціни виробників промислової продукції в травні 2021 року порівнюючи з травнем минулого року зросли на 33,1%. Ціни в межах України зросли на 25,4%, за межі України — на 65,9%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram