Думки
21 Лютого 2022
2 215

Сем Альтман: Магія важких стартапів

Глава стартап-інкубатора Y Combinator — про те, чому починання, які спочатку здаються нездійсненними, спрацьовують

Фото: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

Найнелогічніший секрет стартапів полягає в тому, що найчастіше досягти успіху буває простіше зі стартапом, який важко запустити, ніж з тим, що легко. Важкі стартапи вимагають набагато більше грошей, часу, співробітництва чи технологічних розробок, ніж інші. Тяжкий стартап — це той, що принесе користь, якщо спрацює (не всі складні проблеми варті того, щоб їх розв’язувати).

Я пам’ятаю часи, коли Інстаграм почав набирати обертів — здавалося, що й дня не минає, щоб ви не почули про черговий стартап з обміну фотографіями. У той рік, ймовірно, запустили понад 1000 схожих стартапів, тоді як у сфері ядерного синтезу було менше десятка.

Легкі стартапи просто запустити, але важко зробити успішними. Найбільшу цінність в екосистемі стартапів сьогодні мають талановиті люди. І здебільшого талановиті люди готові працювати над чимось, що вони вважають за значуще.

Так чи інакше, стартап має залучити до участі велику кількість людей. І перших п’ять-десять людей притягти доволі легко — можна запропонувати їм велику пайову участь та широку сферу відповідальності. Але зрештою залучати має місія компанії, ймовірність її успіху та якість учасників.

Мало що може зрівнятися з силою простих (якщо, звичайно, вони правдиві) слів: “Світ потребує цього. Якщо ми цього не зробимо, найближчим часом нічого не зміниться. Без вас у нашій справі набагато менше шансів на успіх”.

Тут діє похідна від Принципу Пітера — ваш стартап зростатиме, доки не досягне рівня, на якому більше не зможе залучити нових талановитих людей. (Іноді це справедливо і для окремої кар’єри, де обмежувальним фактором стає кількість класних професіоналів, яких ви можете залучити до спільної роботи.)

Легкий стартап — як рух проти вітру, важкий стартап — це попутний вітер. Якщо людям небайдужий успіх вашого підприємства, тому що ви маєте намір зробити щось по-справжньому важливе, це стає прихованою силою, що допомагає вам з найманням, порадами, партнерськими відносинами, залученням фінансових засобів тощо.

Почасти магія Кремнієвої Долини в тому, що люди за замовчуванням сприймають серйозність ваших намірів, вони зрозуміли, що в іншому випадку ціна помилок дуже висока. Якщо ви збираєтеся створити компанію, що працює над відмінним новим способом будівництва будинків, генною інженерією, універсальним штучним інтелектом, новою системою освіти або скороченням вуглецевих викидів, ви дійсно можете отримати фінансування, навіть якщо у вас немає наукового ступеня чи великого досвіду.

Дозвольте собі більше амбіцій — придумайте найцікавіший спосіб застосування того, над чим ви працюєте. Будуйте масштабні плани й вперто йдіть до великої мети, але ваш наступний крок має бути ретельно продуманий. Не буває так, щоб першим кроком стала реєстрація компанії, а другим — політ на Марс.

Будьте налаштовані на довгострокові зобов’язання стосовно того, чим займаєтесь. Більшість людей до цього не готові, тому й обирають “легкі” стартапи. Але за сукупністю всіх факторів у світі, де більшість людей працюють на три роки вперед, а ви — на десять років, у вас буде велика перевага.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram