Новини
2 Лютого 2021
1 094

Рада підтримала законопроект щодо використання дронів

Тим самим парламент хоче відрегулювати використання безпілотників на території держави

Депутати Верховної Ради (ВРУ) 278 голосами підтримали в першому читанні законопроект №3716 про зміни до Повітряного кодексу в частині регулювання використання безпілотних повітряних суден (БПС), повідомляє прес-служба парламенту.

“Кінцева мета цього законопроекту полягає в тому, щоб виділити вимоги до експлуатантів БПС, підвищити рівень їх обізнаності та відповідальності, зменшити складність вимог до БПС, що дозволить бізнесу повністю використовувати дрони, щоб досягти максимально можливого рівня економічні вигоди”, — йдеться в пояснювальній записці.

Документом запропоновано врегулювати питання обліку (реєстрації) безпілотних повітряних суден, встановити вимоги до компетентності дистанційного пілота, його підготовку, перепідготовку, підтвердженню та підвищенню кваліфікації, вводиться обов’язок експлуатанта безпілотників страхування відповідальності за шкоду, заподіяну третім особам, тощо.

Зокрема, “дистанційним пілотом” буде вважатися той, хто може втрутитися і змінити курс дрона в будь-який момент при автоматичному режимі польоту.

Законопроект регулює вимоги до реєстрації безпілотників. Існуючі норми повітряного кодексу вимагають зазначати в реєстрі як звичайні повітряні судна безпілотники, вагою понад 20 кг. Менші за вагою дрони, для розваги та спортивної діяльності, повинні реєструватися у відповідних федераціях.

Законопроект пропонує переглянути існуючі норми реєстрації та наділити Державіаслужбу правом визначати, які дрони потрібно реєструвати, а які ставити на облік.

Також в законопроекті мова йде про врегулювання вимоги до компетентності дистанційного пілота, його підготовки та перепідготовки, підтвердження кваліфікації. Вимоги до пілота будуть регулюватися правилами, а не законом або нормами кодексу.

У законопроекті вказано на необхідність експлуатанта безпілотника мати страховку для компенсації можливого завданого їм збитку третім особам. Дану норму планують ввести з 1 січня 2022 року.

Нагадаємо, Goldman Sachs розпочав використовувати у своїй практиці комерційні дрони, що знімають відео, заміняючи тим самим особисті зустрічі та робочі поїздки.

Раніше Investory News писали про можливості сучасних дронів та значущість їх у підприємництві. З матеріалом можна ознайомитися за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram