Драйв
30 Жовтня 2020
3 369

Всемогутній дрон: Рятувальник, кур’єр, фермер та невіддільна частина у бізнесі

Investory News дізнались про можливості сучасних дронів та значущість їх у підприємництві

Дрони зараз все більше використовуються в найрізноманітніших галузях повсякденного життя. В основному з їх допомогою роблять фотографії та знімають фільми.

Потроху ці безпілотні повітряні пристрої все більше віддаляються від способу радіокерованої іграшки та виконують серйозні ролі в безлічі індустрій, зокрема сільське господарство та будівництво.

Потенціал дронів у будівництві почав розкриватися зовсім недавно — раніше вони використовувалися в основному для базового огляду території. Зараз безпілотники беруть участь у зведенні конструкцій, проводять інспекції в реальному часі й, що найголовніше, стежать за безпекою робочих.

Безпілотники здатні сканувати будівлі (деякі оснащені рентгенобаченням) і збирати важливі метрики для складання 3D-карт. Менеджери та інвестори зможуть оглядати проект в реальному часі, через що буде простіше дотримуватися термінів і розраховувати бюджет без щоденної фізичної присутності на будмайданчику.

Доставка

Цілий ряд великих торгових і поштових компаній всерйоз задумалися про інвестиції в розробку безпілотників, що займаються доставкою посилок, пошти, медикаментів, харчових продуктів. Затримка із запуском подібних проектів полягає лише в деяких технічних проблемах в умовах щільної міської забудови, а також взаємодії дронів з літальними апаратами у вільній зоні.

Квадрокоптери доставляють кров, трансплантати, вакцини пацієнтам слаборозвинених країн — Руанди, Танзанії, Папуа-Нової Гвінеї. Саме цей напрямок використання квадрокоптера найбільш затребуваний та цінний для медиків.

Застосування апаратів в надзвичайних ситуаціях довело їх незамінність після землетрусу на Гаїті у 2012 році, тайфуну на Філіппінах і в інших регіонах, де інфраструктура була повністю зруйнована. Лідером з порятунку людей і доставці медикаментів за допомогою безпілотників виступає каліфорнійська компанія Zipline, яка тісно співпрацює з міжнародною організацією “Лікарі без кордонів”.

На фото: дрон Zipline доставляє медикаменти в Гані

Таким чином, квадрокоптери можуть розв’язати проблему майже двох мільярдів осіб з Африки та Азії, обмежених у доступі до медичних послуг і ліків. Величезний потенціал дронів у транспортуванні ліків або вакцин допомагає в ситуаціях, коли важливий часовий фактор.

У тих місцях, де умови дозволяють використовувати переваги дронів, доставка деяких відправлень вже стала реальністю. La Poste Франції вже запустила таку програму доставок, впритул підійшли до тестування програми швейцарські та фінські поштові служби.

А пошта Китаю вже доставляє таким способом понад 500 посилок у день в ряді своїх провінцій. Торгові гіганти Amazon і Walmart вже пропонують такий сервіс своїм споживачам, а компанія Google провела першу тестову безпілотну доставку. У разі успіху компанія планує за допомогою своїх дронів на сонячних батареях здійснювати роздачу 5G-інтернету на території всієї Землі. А поки що деякі моделі з вбудованим Wi-Fi, наприклад Cheerson Wi-Fi, радують звичайних користувачів.

Допомога фермерам

У сільському господарстві безпілотники, оснащені тепловізорами, оцінюють зростання рослин. Багатоспектральні датчики дозволяють фермеру контролювати застосування зрошення, добрив і пестицидів у необхідних місцях. Також вони можуть моніторити здоров’я культур, їх зараженість грибковими або бактеріальними інфекціями.

Крім цього, поля можна обробляти за допомогою безпілотників у складних географічних ландшафтах, розпорошуючи добрива в тих місцях, куди не може добратися літак. Використовуючи технологію ультразвукового ехолота, розпилювальні дрони точно проводять процедуру обприскування, уникаючи ризику надлишкового нанесення хімікатів.

Торгівля нерухомістю

Багато ріелторів вважають використання безпілотників важливою технологією для входу в бізнес нерухомості. Використовуючи літаючі камери, агент створює приголомшливі ландшафти, перспективи, оточення об’єкта продажу. Замовник може оглянути потенційне житло з висоти пташиного польоту, обстежити свій сад, побачити сусідські споруди.

Крім цього, клієнт може бачити стан верхніх конструкцій, даху, оглянути прилеглі дороги й дитячі ділянки.

Рятувальники та охоронці

Згідно зі звітом Федерального агентства з охорони праці та здоров’я, у 2017 році 20,7% смертельних випадків (з 4674 розглянутих) відбулися на будівництві. За допомогою дронів їх кількість можна було зменшити — дрони здатні швидко проникати в небезпечні зони будівництва. Їм можна задати траєкторію польоту і вони можуть перевіряти дотримання стандартів безпеки на небезпечних ділянках.

Також безпілотники вміють шукати й рятувати людей, зниклих в недоступних місцях — горах, лісах, океанах. Квадрокоптери з тепловими камерами можуть знайти людину, яка потрапила в лавину або людину, яка провалилася в печеру.

Фото: DJI

Прилади попередять поліцію про знаходження злочинців у темний час, рейнджерів — про засідку браконьєрів. Під час стихійних лих з їх допомогою доставляються не тільки ліки, а й засоби зв’язку.

В Австралії за допомогою дронів були виявлені та доставлені рятувальні засоби двом підліткам, яких віднесло в море на кілометр від берега. Вся операція з транспортування рятувального плоту зайняла кілька хвилин.

Також безпілотники залучені для виявлення акул. Крім того, в гірських районах за допомогою дронів скидається вибухівка для контрольованого сходу лавин.

Застосування дронів для захисту державних кордонів є також популярним і ефективним. Такі безпілотники можуть оснащуватися системами розпізнавання осіб і номерних знаків автомобілів, тепловізорами, технологією перехоплення телефонних дзвінків. Це дуже зручно для запобігання і реагування на інциденти на кордоні. До того ж це зручний спосіб контролю ситуації в малодоступних прикордонних районах.

За допомогою безпілотників прикордонники можуть відстежувати контрабандистів, наркоторговців і перешкоджати незаконному перетинанню кордону в важкопрохідних зонах.

Порятунок планети й спостереження за дикою природою

За допомогою дронів наукові організації проводять дослідницькі проекти, відновлення тропічних лісів, відстежують танення льодовиків в Арктиці. Із застосуванням дронів вчені збирають інформацію і фотокадри з цікавих для них регіонів, що допомагає робити більш точні прогнози кліматичного характеру.

Виникнення і поширення масштабних пожеж, зміна природних умов і глобальне потепління — всі ці проблеми вивчаються за допомогою високоточної апаратури, що доставляється безпілотниками до місця спостережень. Зміна природного місця існування веде до масової загибелі тварин, і тільки отримана інформація може сприяти переселенню диких тварин і порятунку цілих видів.

Моніторинг за популяцією тварин, визначення ареалу їх проживання в масштабах великих географічних зон стає можливим з приходом безпілотної системи інспекції. На думку фахівців, дрони є найбезпечнішою, екологічно чистою та недорогою альтернативою пілотованим літакам.

Квадрокоптери, які можуть знімати в декількох режимах, (DJI Spark) можуть використовуватися в екстремальних ситуаціях, на значних площах, не нервуючи тварин і не порушуючи їх ритм життя.

З їх допомогою дослідники стежать за поведінкою пінгвінів в Антарктиді, переміщенням горбатих китів біля узбережжя Чилі, спостерігають за перельотами птахів, стежать за шляхами міграції слонів в Індії. За допомогою фото- та відеоматеріалу вчені знайшли місця проживання диких тварин, які перебувають на межі зникнення, і можуть запобігти їх загибель.

Зйомка неперевершених матеріалів

Фотографи усього світу прагнуть зняти приголомшливі кадри з безпілотників, які раніше були просто недоступні. Кращі з них беруть участь в конкурсі Dronestagram, який проводиться щорічно.

У категоріях Природа, Люди, Місто, Творчість фотографи представляють найбільш вражаючі фотографії, що дозволяє великій кількості людей насолодитися захоплюючими видами планети з незвичного ракурсу.

Подібні зйомки використовуються в туристичній галузі, рекламній, кінематоргафічній, гірничодобувній промисловості, енергетиці, логістиці, для презентації будь-яких бізнес-проектів тощо.

Підсумок. Користь для бізнесу

Drone

Очевидне застосування безпілотників у бізнесі — доставляти посилки та вантажі. У період поширення вірусів це рішення актуально: доставка дронами максимально безконтактна. У США, Фінляндії та Австралії вже замовляють доставку товарів першої необхідності, їжі та безрецептурних ліків за допомогою дронів Wing, що розробляються Alphabet.

Плюси застосування:

• відносна простота конструкції;

• компактність, висока мобільність в усіх напрямках простору;

• доступність компонентів та їх постійний технологічний розвиток;

• висока варіативність конфігурацій та налаштувань.

Мінуси:

• відсутність стабільних і доступних методів позиціонування всередині приміщень. Звичні дрони для аерозйомки використовують системи позиціонування GPS у зв’язці з акселерометром, компасом і електронними підвісними системами для камер. Всередині приміщення основна частина цих систем недоступна, потрібно розробляти систему позиціонування.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram