Герої
3 Вересня 2019
1 994

Правила бізнесу Дмитра Дубілета: Не люблю марнотратство, непотрібні речі забирають енергію

Від IT-бізнесмена до міністра Кабінету міністрів — історія успіху та погляди на життя молодого політика

У свої 33 роки Дмитро Дубілет встиг заслужити повагу у бізнес колах та звершити прорив у мобільному банкінгу в Україні.

Investory News підготували добірку цікавих фактів і цитат засновника популярного онлайн-банку monobank та новообраного міністра Кабінету міністрів.

Цікаві факти про Дмитра Дубілета

✔️ Володіє українською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

✔️ З 2000 року навчався за кордоном у школі Roycemore (Іллінойс, США), Hochschule Merseburg (Мерзебург, Німеччина) та Лондонській бізнес-школі.

✔️ Перша робота у 14 років на заправній станції. “Тоді разом із зарплатою і чайовими я отримав 240 гривень, що для школяра було дуже серйозно”.

✔️ 18 років він працював в ПриватБанку, займаючи різні позиції в колл-центрі, IT-відділі, відділеннях банку.

✔️ У 2016 році отримав ступінь бакалавра на факультеті міжнародних відносин в Київському національному університеті імені Т.Г.Шевченка.

✔️ З 2015 року Дмитро займався розвитком порталу iGov, задача якого — боротися з корупцією і підвищувати ефективність роботи чиновників. З липня 2017 система дозволяла замовити біометричний паспорт в 10 областях і Києві.

✔️ У 2017 році запустив monobank — перший в Україні банк без відділень, усі послуги проводяться за допомогою мобільних додатків.


Дмитро Дубілет про роботу

Головне в моїй роботі — це пристрасть до вдосконалення продукту і бізнес-процесів. Друге — готовність спілкуватися з клієнтами безпосередньо через соціальні мережі. Я інвестую досить багато часу в такого роду спілкування. Якщо ти ловиш кайф від своєї роботи, то неважливо, скільки годин працюєш.

Про бізнес

У бізнесі багато що залежить не тільки від якості та рівня виконання, але і від удачі, і якихось зовнішніх чинників. Тому підприємцю важливо бути гнучким і готовим будь-якої миті робити зміну бізнес-моделі.

Змінюйте бізнес-модель частіше. Це збільшить ймовірність настання успіху.

Важливо не розслаблятися, треба намагатися умовну планку постійно пересувати вгору.

Людина повинна постійно змінюватися, постійно переосмислювати свою систему цінностей, свій світогляд.

Про monobank і команду

Monobank не був для нас стартапом: ми абсолютно чітко знали, що потрібно зробити для того, щоб продукт зайшов і щоб ринок його оцінив.

Практично все ми інвестуємо в “вилизування продукту”, більш вигідні тарифи, в кешбек. Все, що стосується продукту, наша команда — невгамовні перфекціоністи. Ми можемо годинами обговорювати маленьку кнопочку або іконку в мобільному додатку — і це, скажу я вам, досить вимотуючий процес, але він того вартий.

У нас в команді всі на одній хвилі, всі мають приблизно однакову систему цінностей. Тотальна повага всіх членів команди та вміння чути співрозмовника мінімізує кількість суперечок і сприяє прийняттю правильних бізнес-рішень.

Про конкурентів

Дуже добре, що ми надихаємо когось.

Намагаюся не говорити про конкурентів погано. Це правило особливо важливо у банківській сфері, де будь-яке криве слово може теоретично привести до банківської паніки серед вкладників.

Про успіх 

Успіх — це симбіоз особистих якостей, компетенцій людини та удачі. Наприклад, це велика удача, що я народився в родині, в якій народився, і в тому місті, де народився. При інших вихідних даних, можливо, мені було б складніше добитися бажаних результатів.

Щоб досягти успіху, у керівника має бути досить висока система моральних цінностей. В іншому випадку все руйнується як картковий будиночок.

Про гроші

Для мене гроші ніколи не були самоціллю. З іншого боку, гроші, як не крути, — це ключовий критерій бізнес-успіху. Крім того, це відмінний інструмент, засіб для розвитку — себе і бізнесу.

Не люблю марнотратство, непотрібні речі забирають енергію.

Блокчейн — це шалена технологія. У мене, як в IT-фахівця, вона викликає захоплення. Але дуже часто вона передчасна або причина, через яку її впроваджують, надумана.

Про задоволення

Я отримую кайф від своєї роботи. Коли ти бачиш, як у тебе росте кількість клієнтів, отримуєш дофаміну набагато більше, ніж від будь-яких інших видів діяльності.

Про розвиток аналітичних здібностей

Дуже важливо читати. Причому не стільки про бізнес, скільки художню літературу. Не знаю, яким чином це працює, але коли людина в процесі читання переживає досвід літературних героїв, він ніби проживає додаткове життя і набуває додаткового досвіду.

Про роботу з батьком

Коли син працює у батька в підпорядкуванні — це великий ризик. Я постійно переживав, щоб мене не називали мажором. Дуже добре, коли в родині, крім кровних зв’язків, існують додаткові з’єднуючі “нитки”. Це дуже зміцнює відносини. Адже зазвичай у дітей з часом стає дедалі менше спільних інтересів зі своїми батьками, а у нас з батьком є ця додаткова нитка.

Про Україну

Вважаю себе космополітом, оскільки з великою теплотою ставлюся до всіх світових культур. Але водночас я розумію: все, що пов’язано з Україною, мені все одно ближче.

Коли я думаю над тим, звідки всі біди в держуправлінні в Україні, приходжу до висновку, що все впирається в систему моральних цінностей посадових осіб, які нами керують.

Я вірю, що в України з’явився історичний шанс на прорив, якого ми всі так зачекалися. І це дуже круте відчуття, усвідомлювати, що я можу стати частиною цього прориву.

Про майбутнє

Використання штучного інтелекту буде набирати обертів. І в бізнес-процесах, і в управлінських рішеннях, що раніше приймалися людьми, штучний інтелект стане домінуючим.

Більшим інтелектуальним потенціалом будуть володіти роботи.

Паперових грошей, безумовно, з кожним роком ставатиме все менше, але кеш все ще буде мати місце.

Про посаду міністра

Я прийняв одне з найскладніших рішень у своєму житті. Мене запросили на посаду Міністра Кабінету Міністрів, і я погодився. Сім’я в шоці. Друзі в шоці. Бізнес-партнери в шоці. Кіт в шоці. Та й я сам, якщо чесно, в шоці. … Ще місяць тому я збирався переїхати жити в Лондон і будувати там зі своїми партнерами єдинорога. Але раптом всі ці плани якось відступили на другий план.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram