Бiзнес Новини
23 Липня 2021
1 568

Найдорожча літня Олімпіада: Скільки витрачено і який прогнозований дохід

Investory News дізнавалися, чи постраждала економіка Японії через перенесення Ігор 

23 липня о 14:00 за київським часом в Токіо відкрилася Олімпіада-2020. Вона повинна відбутися торік, але через пандемію була перенесена. З метою маркетингу “2020” вирішили зберегти в назві.

Це перше в історії відкриття Ігор, на якому не буде глядачів через ризик поширення коронавірусної інфекції. Також, згідно з повідомленням Kyodo, число високопоставлених гостей буде скорочено: їх планується менше тисячі.

Скільки витрачено на Олімпіаду-2020

Як пише РБК, У 2013 році бюджет Ігор в Токіо становив $7,3 млрд, а у 2019-му — вже $12,6 млрд. Рішення про перенесення Олімпіади-2021 обійшлося оргкомітету в $3,3 млрд — кошторис, згідно з офіційними даними, перевищив $15,9 млрд. Таким чином, Олімпіада в Токіо стала найдорожчою в історії літніх Ігор, перевершивши рекорд Лондона-2012 ($14,9 млрд).

Однак аудитори вважають офіційні дані заниженими. Національна аудиторська рада Японії ще у 2018 році оцінила витрати в $26,3 млрд. Через рік рада повідомила, що владою було виділено додатково $9,7 млрд, які належать до олімпійських витрат, але не були включені в цю статтю. Губернатор Токіо Юріко Коїке ще до пандемії заявляла, що місто витратить додатково близько $7,4 млрд на підготовку до Ігор — ця сума теж не була врахована.

За оцінками аналітиків, загальна сума витрат становитиме близько $28 млрд.

Стадіон

Головна арена Ігор — Національний стадіон, який обійшовся у $1,4 млрд. Він був побудований на місці Олімпійського стадіону Ігор 1964 року.

Арена тричі проєктувалася. Після представленого Захоєм Хадідом футуристичного проєкту, який став другим за рахунком, вартість будівництва збільшилася удвічі — до $2 млн — при місткості 80 тис. осіб.

Зараз Національний стадіон входить до десятки найдорожчих арен світу і посідає друге місце серед олімпійських (вище тільки лондонський “Уемблі”, який обійшовся в $1,5 млрд).

Національний стадіон прийме церемонії відкриття і закриття Олімпіади, також тут пройдуть змагання з футболу та легкої атлетики.

Всього до Олімпіади було побудовано вісім нових об’єктів — і в усіх був перевищений бюджет. Наприклад, гімнастичний зал обійшовся в $200 млн замість запланованих $81 млн, арена для гри в бадмінтон — в $330 млн, волейбольний стадіон — в $340 млн, центр водних видів — в $540 млн. Кошториси на будівництво об’єктів вплинули на збільшення бюджету.

Одним з важливих об’єктів Ігор є Олімпійське селище, яка складається з 21 будівлі та обійшлася в $2 млрд. Очікувалося, що вже до кінця 2020 року проєкт почне окупатися внаслідок продажу апартаментів. Однак через перенесення змагань село рік простояло порожнім.

Збитки

Власники квитків виявлялися шляхом розіграшу лотереї через перевищення попиту. І практично всі квитки були розкуплені до кінця березня 2020-го, коли в МОК ухвалили рішення про перенесення Ігор на рік.

Але через пандемію більшість заходів пройде без глядачів. Японські вболівальники будуть допущені тільки на стадіони, розташовані в префектурах Міягі, Ібаракі та Сідзуока, але в кількості, що не перевищує 50% від місткості арени чи не найбільше 10 тис. осіб.

Зрештою організаторам довелося повернути практично всі гроші за 4,48 млн проданих квитків. Через закриття трибун організатори недорахувалися близько $800 млн.

Фото: REUTERS/Naoki Ogura

З урахуванням закриття кордонів для іноземців, проведення змагань без уболівальників і перенесення Ігор загальні втрати для економіки Японії оцінюються від $6,3 млрд до $23 млрд. Разом з тим закриття кордонів для іноземних уболівальників позбавило економіку близько $1,4 млрд, а заборона на відвідування трибун японцями — додатково $1,3 млрд.

Скасування Ігор призвело б, за оцінками експертів, до більш серйозних наслідків — від $17 млрд до $40 млрд. При цьому в разі скасування страховики відшкодували б лише близько $3 млрд. Однак МОК витратив на страховку від форс-мажорних ситуацій $800 млн, оргкомітет — $650 млн.

Можливий дохід Токіо від Олімпіади

До рішення про перенесення організатори планували заробити в короткостроковій перспективі близько $6,7 млрд коштом спонсорської підтримки (60 локальних спонсорів виплатили рекордні в олімпійській історії $3,3 млрд, після перенесення вони виділили додатково ще $200 млн), квитків ($850 млн), додаткових доходів ($700 млн) та інших статей ($400 млн).

Крім цього оргкомітет отримає від МОК частки від продажу телеправ (за оцінками, не менше $800 млн), виплат всесвітніх партнерів МОК ($500 млн). Також очікується переказ від провідної олімпійської організації $800 млн як частки маркетингових доходів і компенсації витрат на приймання офіційних осіб.

При цьому глава МОК Томас Бах раніше заявив, що комітет вже виділив близько $1,7 млрд на організацію Олімпіади та Паралімпіади. Він не уточнив, чи дісталися ці кошти оргкомітету, відзначивши лише наступне: “Ми забезпечуємо участь усіх національних олімпійських комітетів і команд”.

В той самий час оргкомітет повинен був виплатити МОК кілька сотень мільйонів доларів як частку від доходів локальної маркетингової кампанії та продажу квитків. У зв’язку із закриттям трибун ця сума зменшиться.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України затвердив розподіл субвенції на розвиток спортивної інфраструктури між місцевими бюджетами, загальна сума якої становить 800 млн грн. Об’єкти, на яких проводитимуться роботи, введуть в експлуатацію протягом 2021-2023 років.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram