Новини
31 Серпня 2023
383

Цього літа футбольні клуби витратили на трансфери €7,6 мільярда

Таким чином було побито рекорд 2019 року

Футбольні клуби всього світу 2023 року побили рекорд за витратами на купівлю нових гравців у літнє трансферне вікно — до 30 серпня ця сума загалом сягнула €7,63 млрд, свідчать дані Transfermarkt.

Таким чином, цього літа клуби побили рекорд витрат літнього трансферного вікна доковідного 2019 року (€7,568 млрд).

“Нинішній показник став історичним за три дні до дедлайну, і це попри те, що Ла Ліга та Серія А зараз далекі від своїх трансферних витрат, які вони здійснили влітку 2019-го до спалаху Covid-19. Англійська Прем’єр-ліга та Проліга Саудівської Аравії намагаються надолужити відставання. В ніч з 29 на 30 серпня трансферні інвестиції на 1 617 гравців досягли загалом €7,631 млрд”, — йдеться у повідомленні.

У той час як англійські клуби витрачають дедалі більше з року в рік (цього літа — €2,43 млрд), зокрема завдяки величезним телевізійним угодам, багато італійських клубів і практично вся Ла Ліга скорочують витрати. Наприклад, іспанські клуби цього літа витратили на нових гравців лише 398 млн євро — на €1 млрд менше, ніж у 2019 році.

“На противагу цій тенденції, вища ліга Саудівської Аравії зарекомендувала себе як важковаговик на трансферному ринку, оскільки фінансовий фейр-плей не відіграє ролі на Близькому Сході. З нинішніми €846 млн трансферних витрат, ліга, яка субсидується державою, позиціонує себе як новий авторитет завдяки низці багатих клубів і частково відповідальна за те, що виводить світові витрати в нові виміри”, — пише Transfermarkt.

Слідом за АПЛ та саудівською лігою далі за витратами йдуть клуби з італійської Серії А (€794 млн), німецької Бундесліги (€696 млн), французької Ліги 1 (€691 млн) та іспанської ла Ліги (€398 млн).

При цьому наскільки високим буде новий рекорд витрат, стане відомо не 2 вересня, наступного дня після дедлайну трансферного вікна в європейських топлігах, а 20 вересня, коли закриється трансферне вікно в Саудівській Аравії.

Найдорожчим трансфером літа-2023 станом на 30 серпня є перехід англійського півзахисника Деклана Райса з “Вест Гема” в “Арсенал” за €116,6 млн.

А найдорожчий трансфер у саудівську лігу — перехід за €90 млн бразильця Неймара з “ПСЖ” в “Аль-Хіляль”.

Нагадаємо, уряд Франції виплатить виноробам понад €200 мільйонів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram