Новини
2 Червня 2023
274

Мадридський “Реал” став найдорожчим клубом світу

Forbes оприлюднив свій рейтинг вартості команд

30 найдорожчих футбольних команд світу коштують в середньому $2,17 млрд, очолює рейтинг мадридський “Реал”, вартість якого оцінюється в $6,07 млрд (+19% проти минулого роком), йдеться у рейтингу американського Forbes щодо оціночної вартості футбольних клубів згідно з підсумками завершення сезону.

“Зростанню вартості сприяв не дохід, який зріс лише на 2,5%, в середньому до $496 млн за команду, а вищі мультиплікатори (вартість компанії, поділена на дохід), які покупці платять за команди. Середній мультиплікатор для 20 найдорожчих команд цього року становить 5,9 як порівняти з 4,8 рік тому.

Так, “Манчестер Юнайтед”, який посідає друге місце в нашому списку, незабаром може бути проданий приблизно за $6 млрд, що в 7,7 разів перевищує його дохід”, — пише журнал.

Крім цього, “Парі Сен-Жермен”, ймовірно, незабаром отримає кошти від продажу міноритарного пакета акцій, який оцінить команду в понад $4 млрд, що приблизно в 5,7 разів перевищує її дохід.

При цьому дві команди зараз коштують щонайменше $6 млрд. “Реал Мадрид” посідає перше місце з оцінкою $6,07 млрд, що на 19% більше, ніж минулого року.

“Іспанська команда дійшла до п’яти з останніх дев’яти фіналів прибуткової Ліги чемпіонів, вигравши всі з них. “Реал Мадрид” також отримав майже $400 млн від Sixth Street and Legends в межах 20-річної угоди, спрямованої на зростання доходів стадіону “Сантьяго Бернабеу”, який перебуває на стадії масштабної реконструкції, що, як очікується, завершиться наступного року”, — йдеться у рейтингу.

Оціночна вартість “Манчестер Юнайтед” зросла на 30% проти минулого року, до $6 млрд. Торги за англійську команду звелися до конкуренції між Джимом Реткліффом і катарським шейхом Джассімом. Нинішні власники команди, сім’я Глейзерів, заплатили за “червоних дияволів” $1,5 млрд у 2005 році й можуть отримати чотирикратну суму, якщо угода буде укладена.

Зазначається, що відколи Forbes почав публікувати щорічні футбольні рейтинги у 2004 році (видання пропустило 2020 рік через Covid), “Реал Мадрид” та “Манчестер Юнайтед” — єдині дві команди, які щоразу потрапляли до п’ятірки найкращих. За цей час “Реал” посідав перше місце сім разів, а “Манчестер Юнайтед” — 11. У 2021 році рейтинг очолила “Барселона”, яка наразі йде третьою ($5,51 млрд).

Найбільше додав у вартості “Ньюкасл Юнайтед” (22 місце), який тепер коштує $794 млн, що на 51% більше, ніж торік.

“Купівля команди Державним інвестиційним фондом Саудівської Аравії в жовтні 2021 року за $378 млн “влила” в баланс команди $208 млн капіталу, і в цьому сезоні “сороки” вперше за 20 років кваліфікувалися до Ліги чемпіонів”, — пише Forbes.

Також у першій п’ятірці — “Ліверпуль” ($5,29 млрд) та “Манчестер Сіті” ($4,99 млрд).

Нагадаємо, цьогоріч світові державні витрати на ІТ значно зростуть.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram