Новини
30 Грудня 2021
596

Мінекономіки змінило умови проведення аукціонів із приватизації спиртової галузі

На сьогодні загальна балансова вартість заводів “Укрспирту” становить близько 450 мільйонів гривень 

Фото: Pixabay

Міністерство економіки України ініціювало внесення до умов приватизації активів держпідприємства “Укрспирт” зобов’язання про погашення покупцем частини кредиторської заборгованості обсягом його балансової вартості, еквівалентної стартовій ціні активу. Про це на своїй сторінці у Facebook написав в. о. директора ДП Сергій Блескун.

“Міністерство економіки ініціювало внесення до умов продажу зобов’язання про погашення частини кредиторської заборгованості підприємства обсягом балансової вартості активу, який він купляє (фактично це є стартова ціна)”, — повідомив він.

Як зазначив Блескун, зміну умов приватизації активів спиртової галузі передбачає закон №1914-IX про збалансованість бюджетних надходжень (раніше — “ресурсний” законопроєкт №5600), що набуває чинності з 1 січня 2022 року.

За даними в.о. директора ДП, на сьогодні загальна балансова вартість заводів “Укрспирту” становить близько 450 млн грн, цього вистачає для розрахунку з усіма боргами. “На сьогодні проведено 29 із 41 аукціону, і за 22 об’єкти інвестори вже перерахували кошти у бюджет країни обсягом майже 1,5 млрд грн”, — підсумував керівник “Укрспирту”.

Як зазначає Інтерфакс-Україна, раніше повідомлялося з посиланням на нардепа Ніну Южаніну (фракція “Європейська солідарність”), що підприємства, які перебувають у структурі “Укрспирту”, не могли бути приватизовані до завершення судових спорів навколо їхньої потенційної податкової заборгованості на загальну суму 160 млн грн.

“Розглядали питання спиртозаводів, що перебувають у структурі ДП “Укрспирт”. Вони не можуть приватизовуватися, оскільки мають податковий борг, тому їхнє майно перебуває в податковій заставі. Підтверджена сума такої заборгованості становить 20 млн грн, а потенційна (щодо якої тривають судові спори) — близько 160 млн”, — написала вона у Facebook у вересні 2021 року.

І зазначила, що приватизація цих спиртових активів буде можлива тільки в разі погашення їхніх боргів новими власниками.

Приватизація спиртової галузі передбачає продаж Фондом держмайна 41 спиртозаводу ДП “Укрспирт” і ще 37 заводів, об’єднаних у концерн “Укрспирт”. Загалом передбачається залучити близько 2 млрд грн. При цьому 2020 року сума продажу активів на 20 аукціонах становила 1,26 млрд грн.

Нагадаємо, перший з об’єктів “Укрспирту” приватизували за 55 млн грн у жовтні минулого року. Тоді Немирівський МПД було виставлено на аукціон зі стартовою ціною 49,5 млн грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram