Новини
22 Грудня 2023
281

За 10 років інвестицій у виробничі підприємства сягнуть $90 мільярдів

Саме такі перспективи висловили у Мінекономіки

Уряд буде спрямовувати інвестиції в реальний сектор економіки. Зокрема, за 10 років планується залучити $90 млрд інвестицій у виробничі підприємства, повідомляє пресслужба Мінекономіки за результатами зустрічі першого віцепрем’єр-міністра України — міністра економіки Юлії Свириденко з представниками бізнесу.

“Наша мета збільшити частку переробної промисловості у ВВП з 8% до 20%. Для цього уряд буде спрямовувати інвестиції в реальний сектор економіки, зокрема, за 10 років планується залучити $90 млрд інвестицій у виробничі підприємства”, — зазначила Свириденко.

За її словами, нині дуже важливо переосмислити внутрішнє споживання — надавати перевагу українському виробнику.

Як нагадала Свириденко, уряд пропонує низку інструментів для підтримки українського бізнесу. Це і 18 млрд грн на 2024 рік за кредитною програмою “Доступні кредити 5-7-9%”, і заплановані 5,4 млрд грн грантів на переробку, це також повернення програми компенсації вартості за купівлю сільгосптехніки, програма стимулювання попиту на українські автобуси та багато інших.

“Всі ці інструменти є елементами нашої загальної філософії — відходу від сировинної держави до більш глибокої переробки”, — пояснила віцепрем’єр.

Свириденко також відзначила пріоритет українського виробника в публічних закупівлях машинобудування. Вимога локалізації у 2024 році буде становити 20% і поширюватиметься міський транспорт, залізничний транспорт, комунальну і соціальну техніку, енергетичне машинобудування.

“Ми співпрацюємо з великими гравцями для того, щоб вони закуповували українську продукцію. <…> У разі купівлі українського товару до 40% його вартості повертається в бюджет у вигляді податків”, — підсумувала Свириденко.

Як зазначила віцепрем’єр, приватний сектор стане основою відновлення, тому підтримка інвестицій – у фокусі уваги уряду. Так, на наступний рік Кабмін виділить 3 млрд грн на державну підтримку проєктів зі значними інвестиціями.

Також у Плані в межах програми Ukraine Facility передбачено інвестиційний механізм, спрямований на надання гарантій міжнародним фінансовим організаціям та фінансовим інституціям з розвитку, аби посилити приплив інвестицій в Україну.

На наступний рік передбачається, що цей механізм допоможе залучити додаткові $8-10 млрд у приватний, державний та муніципальний сектори.

Раніше Investory News писали, що Китай використовує Малайзію для збірки висококласних чипів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram