Новини
30 Липня 2019
858

Фармацевтичну компанію “Дарниця” оцінили в $400 млн

Частка українського ринку виробника ліків в упаковках становить 14%

За підсумками незалежної оцінки, компанію “Дарниця” оцінили в більш ніж в $400 млн. Про це в інтерв’ю Liga.net повідомив голова ради директорів Darnitsa Group Дмитро Шимків.

За даними Шимківа, частка українського ринку фармфірми “Дарниця” в упаковках (штуках виробленої продукції, – ред.) – 14%. “Це означає, що ми найбільший фармвиробник в Україні. Наступна після нас компанія займає 7%”, – сказав Шимків.

Він зазначив, що ринкові мультиплікатори в оцінці глобального фармбізнесу перевищують середні мультиплікатори по іншим галузям в рази. Наприклад, коли мова заходить про купівлю бізнесу генеричних компаній, середні мультиплікатори становлять EBITDA х10.

“Існують угоди з мультиплікатором 27-28. Наприклад, операція з придбання компанії Shire компанією Takeda оцінюється в $81 млрд. У Європі в останні роки відбувається консолідація фарми, а значить готується багато угод”, – сказав Шимків.

За його словами, ринкові мультиплікатори українського фармбізнесу в середньому становлять від 8 до 10 – в залежності від портфеля компанії.

Фармацевтична фірма “Дарниця” заснована в 1930 році. Портфель компанії включає близько 250 найменувань готових лікарських засобів. У 2017 році чистий прибуток Дарниці становила 342,1 млн грн. Бенефіціарами компанії є сім’я Загорій, в тому числі – депутат Верховної Ради останнього скликання Гліб Загорій.

Нагадаємо, у 2018 році Україна експортувала ліки в 81 країну. Обсяги експорту ще не досягли докризового рівня, але вони зростають: у 2014 році українська фарміндустрія експортувала продукції на $235 млн, у 2016-му – на $167 млн, а у 2018-му – на $184 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram