Новини
5 Серпня 2020
788

Дослідження: У березні попит на сервіси доставки їжі різко збільшився, у червні навпаки – вдвічі знизився

Найбільш популярним додатком у цей період стала Raketa

З початку карантину, у березні, спостерігалась найбільша кількість завантажень додатків сервісів з доставки їжі. При цьому вже у червні українці завантажували їх у 2 рази рідше. Найбільш популярним додатком доставки у цей період стала Raketa, про це йдеться у дослідженні рітейл-ринку, проведеного компанією GlobalLogic.

Так, додаток Glovo у березні займав у середньому 50-е місце за кількістю завантажень в українському рейтингу додатків на iOS і Android, при цьому в червні позиція сервісу опустилася на 100 рядки у топі.

“Така ж тенденція спостерігалася в Uber Eats до його виходу з українського ринку. Винятком з цього тренду став додаток Raketa, популярність якого утримувалася на високому рівні також у квітні”, – зазначається у дослідженні.

Додається, що сервіси з доставки помічали зростання попиту під час карантину. За даними Glovo, в категоріях “Супермаркети” й “Аптеки” кількість замовлень через їхній додаток збільшилася у середньому на 35%. У сервісі Raketa у березні 2020 року зростання кількості замовлень склало 40%, а у квітні показники зросли майже вдвічі.

Однак така тенденція спостерігається не в усіх країнах. Наприклад, в США, за даними компанії Second Measure, до кінця травня загальний обсяг продажів сервісів доставки їжі виріс більше ніж у 2 рази, у порівнянні з минулим роком.

“Попри це прибутковість таких сервісів залишається невеликою. Uber Eats як і раніше втрачає в середньому по $1,10 на кожному замовленні в США. Однак це можна вважати підвищенням рентабельності, оскільки в середині 2019 року, за даними фінансової компанії Cowen, Uber Eats втрачав $3,36 з кожного замовлення”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначає Володимир Васьковський, молодший віце-президент з інжинірингу, керівник напрямку електронної комерції й технологій у GlobalLogic, карантин, безумовно, вплинув на кількість завантажень додатків доставки їжі та їхні бізнес-показники.  Більш того, компанії починають розвиватися завдяки консолідації та угод злиття і поглинання (M&A).

“Наприклад, Uber на початку липня придбав американський сервіс Postmates. Ми очікуємо побачити все більше нових угод на ринку сервісів доставки їжі. Це підвищить попит на цифрові послуги для об’єднання баз даних і внутрішньої інфраструктури”, – наголошує він.

Сервіси з доставки їжі належать до сфери e-commerce, яка, за даними Adobe 2020 Digital Economy Index, у травні 2020 року зросла на  77%, у порівнянні з цим же періодом минулого року.

“Щоб вийти на такі показники при докарантинних умовах, e-commerce сфері знадобилося б від 4 до 6 років. Своєю чергою, такі результати підвищують попит на цифрову трансформацію бізнесу та підтримку на належному рівні вже створених онлайн-платформ”, – зазначається у дослідженні.

Нагадаємо, за підсумками 2019 року Uber отримав чистий збиток у $8,5 мільярда. Однак компанія сподівається знову стати прибутковою до кінця 2020 року.

Минулої осені іспанський сервіс доставки Glovo запустився в Польщі після придбання місцевої платформи з доставки їжи PizzaPortal за €35 млн ($38,8 млн).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram