Новини
22 Січня 2022
581

Дослідники знайшли соціальну мережу, якій вже понад п’ятдесят тисяч років

Вона працювала завдяки обміну африканськими прикрасами

Завдяки африканським прикрасам відкрито “соціальну мережу”, якій вже п’ятдесят тисяч років, повідомляє Hightech.

На відміну від своїх сучасних електронних аналогів, вона була звичайнісіньким середовищем, яке ґрунтувалося на обміні й торгівлі намистами, зробленими зі шкаралупи страусових яєць — однієї з найдавніших форм особистої прикраси людства.

Німецькі вчені вивчили понад 1,5 тис. таких намистин, викопаних більше ніж у 30 місцях на півдні та сході Африки. Аналіз цих прикрас показав — люди, які робили намисто, (до речі, їх досі виробляють і носять африканські мисливці-збирачі), обмінювалися ними на величезних відстанях, допомагаючи ділитися символічними повідомленнями та зміцнювати спілки.

“Це все одно, що йти слідом із хлібних крихт. Намистинки — підказки, розкидані в часі та просторі, які очікують, щоб їх помітили”, — розповіла авторка дослідження Дженніфер Міллер з Інституту історії людства ім. Макса Планка.

У дослідженні порівнювалися прикраси, знайдені у 31 місці на півдні та сході Африки з відривом понад 3 тис. км. Вивчивши зовнішній діаметр шкаралупи, діаметр отворів усередині й товщину стінок яєчної шкаралупи, фахівці визначили, що близько 50 тис. років тому африканці почали робити зі страусових яєць майже однакові намистини.

Попри те, що ці групи та спільноти були розділені величезними відстанями, дослідження довело існування соціальної мережі, яка “працювала” на тисячі кілометрів і з’єднувала людей у ​​віддалених один від одного регіонах. “Результат дивовижний, але закономірність зрозуміла”, — розповів інший автор дослідження, Імін Ван.

Намистини зі шкаралупи страусових яєць є одними із найстаріших форм прикрас, виявлених в археологічних записах. Вчені вважають, що чоловіки та жінки почали використовувати намисто близько 75 тис. років тому. До цього, єдиним способом прикрас була червона охра, якою чоловіки та жінки фарбували себе близько 200 тис. років тому.

Індустрія прикрас зародилася близько 50 тис. років тому в Африці, де були виготовлені перші намистини зі шкаралупи страусових яєць. Це були одні з перших у світі “брязкальці”, і їх використання є однією з найдавніших культурних традицій людства, що передбачає вираження ідентичності та стосунків.

За словами Міллер, “ці крихітні бусинки здатні розкрити великі історії про наше минуле”. “Прикраси цінні: вони говорять нам щось про людину, яка їх носила. Більше намиста в археологічних записах вказує на більшу кількість взаємодій. Прикраси розповідають нам, хто з ким розмовляв”, — пояснила археолог Мішель Ленглі з Університету Гріффіта у Квінсленді.

Важливим моментом в прикрасах зі шкаралупи страусових яєць є те, що замість того, аби покладатися на природний розмір або форму предмета, люди почали формувати шкаралупу й створювати можливості для розвитку варіацій стилю. Отримані зразки дали дослідникам шлях, яким вони могли простежити культурні зв’язки.

Перша у світі соціальна мережа не проіснувала довго. Близько 33 тис. років тому характер носіння намиста різко змінився: вони зникли з Південної Африки, але збереглися в Східній Африці. Міллер і Ван припускають, що за цим стояли кліматичні зміни, які поклали край найстарішій соціальній мережі на планеті, хоча і через 17 тис. років.

Повертаючись до сучасності нагадаємо, що 2022 року Instagram приділить ще більше уваги відео та сфокусується на Reels. Соцмережа змінює підхід до просування відео.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram