Новини
20 Листопада 2021
813

Цей хмарочос може поглинати вуглець і замінює тисячі дерев

Проєкт Urban Sequoia був представлений у межах Конференції ООН щодо зміни клімату

З 31 жовтня до 12 листопада 2021 року у Глазго проходила 26-та конференція учасників Рамкової конвенції ООН щодо зміни клімату. На ній пролунало багато виступів; було ухвалено чимало рішень, і було розглянуто різні концепції, спрямовані на боротьбу із глобальним потеплінням.

Один із найперспективніших проєктів представило американське архітектурне бюро Skidmore, Owings & Merrill (SOM). Задум піде на користь всій планеті, до того ж реалізувати його не так складно.

“Що, якби штучні об’єкти могли бути розв’язанням кліматичної кризи, а не частиною проблеми? Що, якби будівлі могли діяти як дерева: вловлювати вуглець, очищати повітря та відновлювати довкілля?”, — йдеться у проєкті.

Орієнтуючись на таку мету, архітектори створили Urban Sequoia (Міська секвоя) — хмарочос нового типу з негативними викидами вуглекислого газу. В його будівництві будуть використовуватися дерево та легкий костробетон: ці біоматеріали ефективно поглинають та накопичують вуглець. Також у будівлю будуть вбудовані системи прямого вловлювання викидів із повітря.

За підрахунками розробників одна конструкція зможе вловлювати до 120 т вуглецю на 1 км², або до 1000 т вуглецю на рік, що еквівалентно 48,5 тис. деревам. За 60 років експлуатації висотка поглине на 400% більше вуглецю, ніж виділиться в атмосферу під час її будівництва.

Якби кожне місто в усьому світі побудувало “Міські секвої”, це штучне середовище могло б щорічно видаляти до 1,6 млрд т вуглецю з атмосфери.

“Сила цієї ідеї в тому, що вона легко досяжна. Наша пропозиція поєднує нові дизайнерські ідеї з природними рішеннями, новими та поточними технологіями поглинання вуглецю, інтегруючи їх способами, які раніше не застосовувалися”, — кажуть розробники.

Urban Sequoia — це наступний крок після “вертикальних садів”: озеленених хмарочосів, які вже давно будуються в усьому світі.

Investory News також підготували добірку надзвичайних хмарочосів світу та дізналися, як у майбутньому повинні розвиватися великі міста. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram