Новини
16 Жовтня 2020
816

Boeing 737 MAX уже цього року може повернутися в небо

Європейське агентство з авіаційної безпеки визнало літак досить безпечним

Boeing 737 MAX може вже цього року повернутися в небо, принаймні над Європою, й потягнути за собою вгору акції компанії, які до четверга, 15 жовтня, втратили з початку року половину своєї вартості, повідомляє Bloomberg.

Видання зазначає, що Європейське агентство з авіаційної безпеки (EASA) визнало літак досить безпечним для відновлення польотів до кінця 2020 року. “Регулятор прийняв це рішення навіть попри те, що подальше оновлення лайнера, яке агентство зажадало, не буде готове, можливо, ще років зо два”, – пише Bloomberg.

За словами директора EASA Патріка Кая, аналіз показує, що це безпечно. “І досягнутий рівень безпеки для нас досить високий”, – наголошує він. І додає, що EASA проводить остаточну перевірку документів перед випуском проєкту директиви з льотної придатності, який планується в наступному місяці.

“Однак створення третього “синтетичного” датчика кута атаки, що дозволяє забезпечити вищий рівень безпеки, займе від 20 до 24 місяців”, – зазначає Патрік Кай.

Тим часом у США Федеральне управління цивільної авіації, головний орган з сертифікації Boeing, продовжує аналізувати зміни, внесені до конструкції літака, але поки що утримується від прогнозів щодо термінів можливої ​​видачі дозволу на польоти.

Глава FAA Стів Діксон пілотував Max у кінці минулого місяця й відзначив, що йому “дуже комфортно”, але процес не був завершений. Комісія палати представників Конгресу США у вересні оприлюднила висновки щодо причин катастроф лайнера, заявивши, що до них призвели дії менеджменту компанії й чиновників Федерального управління цивільної авіації США (FAA).

У висновках комісії зазначалося, що створення та удосконалення моделі 737 MAX було затьмарено технічними помилками на етапі проєктування, недоліком прозорості щодо регуляторів і клієнтів, а також спробами применшити або проігнорувати побоювання, пов’язані з експлуатацією літака.

Як зазначив Джеремі Брегг, аналітик Redburn, хоча коментарі Кая й позитивні для Boeing і таких його постачальників, як Safran SA і Spririt AeroSysems, перед авіабудівником все ще стоїть “гігантське завдання”.

“Орім повернення літака в експлуатацію, Boeing також повинен вивчити близько 450 літаків Max, які були побудовані, але очікують доставки клієнтам. Це повинно бути досягнуто на фоні дуже слабкого базового попиту через Covid-19, що майже неминуче призведе до дуже низьких цін на Max у наступні декілька років”, – зазначив він.

Виробництво Max – останньої версії вузькофюзеляжного 737 – було зупинено у березні 2019 року після двох катастроф, що забрали 346 життів, що призвело до кризи, який коштував Boeing мільярди доларів і роботи тодішньому генеральному директору Деннису Мюленбургу.

Станом на 14:20 за київським часом акції Boeing зростають на премаркеті Нью-Йоркській біржі на 3,87%.

Раніше Investory News писали, що авіакомпанія МАУ розірвала договори лізингу трьох літаків Boeing 737 МАХ, які побудували ще навесні 2019 року й повинні були доставити компанії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram