Бiзнес
15 Жовтня 2021
2 022

Barbie: Найпопулярніша лялька світу

Історія створення іграшки, яка стала першим поп-ідолом 

Історію іграшок не можливо уявити без стрункої довгоногої блондинки з ідеальною статурою, купою друзів, дорогим одягом та шикарними будиночками — без Барбі.

Творцем ляльки була Рут Московіч. Вона народилася 4 листопада 1916 року у великій родині емігрантів з Польщі — Якоба та Іди Московічів та була десятою дитиною. Виховувала її старша сестра Сара, оскільки мати не могла піклуватися про дівчинку.

Сара з чоловіком тримали аптеку-кафетерій в Денвері. Тут можна було купити мікстуру від кашлю і поласувати смачним ванільним морозивом, або випити крем-соди.  Рут сприймала Сару як матір, а батьків як бабусю і дідуся.

Після занять у школі вона бігла до кафетерію, де з восьми років допомагала сестрі. Їй подобалося відчувати себе дорослою, приймати купюри та відраховувати решту, а особливо базікати з відвідувачами. Рут добре знаходила підхід до клієнтів та рекламувала нові напої.

Під час навчання у Денверському арт-коледжі вона познайомилася з майбутнім художником Еліотом Хендлером. У 1938 році вони одружилися.

Жінка мріяла про акторську кар’єру, а Елліот хотів займатися мистецтвом, тому вони переїздять до Голівуду.

Рут почала працювати секретаркою в “Paramount Pictures”. Елліот виготовляв рами для картин, оскільки публіка не виявляла інтересу до його творчості.

Одного разу він спробував із залишків деревини майструвати будиночки для ляльок з різними меблями.

Свою першу партію витворів чоловік відніс у капелюшний магазин по сусідству. Йому здавалося, що забезпечені жінки, приміряючи капелюшки, захочуть придбати будиночки для дочок. Задум вдався. Але Рут була дуже невдоволена… Вона збагнула, що лялькові будиночки краще реалізовувати у магазині іграшок.

Наступною партією жінка вже займалася сама. У магазин іграшок вона продала будиночки за ціною у п’ять разів вище.

На фото: Рут та Елліот Хендлер

Наступним кроком була поїздка до Нью-Йорка у знаменитий Той-білдінг на П’ятій авеню.

Там вона познайомилася з різними виробниками іграшок та зібрала купу корисної інформації про виготовлення та реалізацію товарів.

Винахідлива жінка зрозуміла, що всі іграшки робилися вручну, на це йшла купа часу. Вже була винайдена пластмаса і її можна було пристосувати до справи: зробив форму — і відливай скільки хочеш. Закінчилася війна, солдати повернулися додому, їм хочеться заводити сім’ї, народжувати дітей. А дітям потрібні якісні та недорогі іграшки.

У 1945 році в орендованому гаражі вони з чоловіком та його приятелем Харольдом Метсоном встановили верстат з інструментами та організували компанію “Mattel”. Елліот був дизайнером, а Рут реалізовувала товар. Їх першим успіхом стала крихітна гавайська гітара, потім вони змайстрували іграшкове піаніно, потім — музичну колиску з піснею “Засипай малюк”. Іграшки йшли нарозхват. За десять років “Mattel” стала третім за величиною виробником іграшок у світі.

Елліот був генієм іграшкової справи, а Рут — генієм продажів. Вони оселилися у фешенебельній частині Лос-Анджелеса. У пари народилося двоє дітей — Барбара та Кеннет.

У 1956 році подружжя вирушило на відпочинок до Європи. У Люцерні вони побачили ляльку, яка наштовхнула їх на створення знаменитої Барбі. Її звали Ліллі — фігуристка блондинка, у якої було шість модних гірськолижних костюмів. Рут задумалася, чому усі ляльки, яких вона бачила дотепер, були схожі на малюків, адже цікаво гратися і ляльками, що схожі на дорослих жінок.

Її ідею спочатку висміяли: дівчатка не зможуть асоціювати себе з дорослою лялькою і її просто ніхто не купить.

У 1958 році бізнеследі отримала патент на свою іграшку і дала їй ім’я дочки — Барбі.

Перша Барбі дебютувала у 1959 році на традиційному ярмарку іграшок, де понад 1,6 тис. фабрик представляли свою ​​продукцію. Це були симпатична блондинка і брюнетка — з тонкою талією, в смугастому чорно-білому купальнику, нафарбована, в сережках, з начосом і довгим хвостиком, стягнутим гумкою. Проте магазини не поспішали робити замовлення на ляльку.

Тоді підприємниця найняла спеціального перукаря, який експериментував з зачісками ляльок; залучила модельєра — той пошив для Барбі цілий гардероб: сукні, куртки, жакети, костюми. Весь одяг мав бездоганну якість: блискавки, застібки, гудзики, кишені, виточки.

Було створено новий образ ляльки, що нагадувала неймовірно популярну в 50-х роках актрису Джейн Менсфілд — яскраву блондинку з примхливим характером, що обожнювала розкіш та рожевий колір.

Реклама на телебаченні привернула увагу клієнтів і дозволила продавати їм товари без посередників. Кілька сотень тисяч ляльок розлетілися вмить.

Геніальність маркетингу була ще й в тому, що ляльку продавали майже по собівартості. А от одяг та аксесуари для неї давали змогу отримувати гарний прибуток. Ні в однієї ляльки не було стільки додаткових аксесуарів. Барбі можна було купити цілий гардероб одягу і ще масу всього — від червоного “Феррарі” до лялькового будинку.

У 1960 році Mattel стала публічною компанією. До 1966 року обсяг продажів досяг $100 млн, до 1968 року перевищив $200 млн, а прибутковість акцій становила 16%.

У 1961 році у Барбі зявився бойфренд Кен, названий на ім’я сина подружжя Кеннета, а також подружка Мідж та її бойфренд Аллан. У них були власні поні — Даллас та Діксі. Барбі освоювала нові професії: стюардеса, балерина, медсестра, головний редактор модного журналу, хірург, реперша, космонавт тощо.

“Mattel” переїздить до нового розкішного офісу, поповнює команду дизайнерів, винаймає нових фінансових консультантів, випускників Гарварду.

Компанія починає скуповувати інші бізнеси: з випуску аудіокасет, з виробництва товарів для тварин, з виготовлення обладнання для дитячих майданчиків і навіть… цирк. Була ідея навіть придбати кінокомпанію “Warner Brothers”.

А от в середині команди росло невдоволення керівницею. Виявилось, що на роботі цінують Еліота — талановитого дизайнера, який весь час вигадував щось нове, а саму Рут ледве витримують. Їй влаштовували прочуханки юні генії продажів на раді директорів. Багато хто не приховував і відкрито говорив, що не розуміють, навіщо корпорації ця невгамовна, зухвала тітка з прокуреним голосом.

На фото: машина для подорожей

У 1968 році почалися неприємності. Спочатку надовго застрайкували постачальники “Mattel”, потім згорів головний склад у Мексиці: пожежа знищила запаси іграшок за пару тижнів до Різдва. “Mattel” зірвала поставки та втратила мільйони. Потім у Рут виявили рак молочної залози, вона перенесла операцію.

Жінка отримувала звинувачення від феміністок, що через Барбі дівчата виснажують себе дієтами, оскільки воліють наблизитися до недосяжного ідеалу. Адже, якщо уявити дорослу дівчину з параметрами Барбі, то її пропорції будуть виглядати так: 85 — 45 — 70. Дівчаток всього світу лікують з діагнозом “синдром Барбі”.

У 1978 році на неї чекав новий удар — місіс Хендлер звинуватили в махінаціях з цінними паперами. Її судили і засудили до п’яти років умовного терміну й виплати штрафу. Почалося цькування в ЗМІ, Рут відсторонили від керівництва компанією.

Жінка намагалася надолужити втрачений час із донькою, оскільки через бізнес не приділяла дітям достатньо уваги. Дочка Барбара ненавиділа “дітище” бітьків. Її з братом Кеном вважали чоловіком і дружиною — ви ж Барбі і Кен! Дівчина сиділа на жорстокій дієті, страждала депресіями і ніяк не могла пробачити матері брак уваги та нав’язані ідеали.

Життя Рут йшло шкереберть. На додачу їй довелося самостійно розв’язувати делікатну проблему — знайти протези для грудей. Те, що було на ринку мало жахливу ​​якість і високу ціну.

Вона познайомилася з фахівцем на прізвище Пейтон, який робив протези на замовлення, і запропонувала йому створити спільне підприємство — “Ruthon”.

Протези стали користуватися популярністю: їх носила та рекламувала навіть колишня перша леді Бетті Форд, вдова президента Джеральда Форда.

За рік було зароблено перший мільйон. Самооцінка повернулася. Вона знову перемогла.

У 1991 році вигідно продано “Ruthon” компанії “Kimberly-Clark”. Настав час просто насолоджуватися життям. Їй було вже 75. Ретельно зачесана, доглянута і дуже життєрадісна старенька вибиралася грати з подружками в покер, та нарешті помирилася з дочкою.

У 2002 році 85-річна Рут Хендлер померла. Елліот пережив дружину на дев’ять років.

Наразі компанія Mattel виробляє ляльки Барбі, Monster High, Ever After High, іграшки для малюків Fisher-Price, іграшкові автомобілі під марками Hot Wheels та Matchbox, іграшки та книжки під брендом American Girl і, за ліцензією, дитячі товари під марками Sesame Street, Barney, Ferrari.

Ринкова капіталізація компанії $6,588 млрд, ціна за акцію $23,5.

Під час пандемії продажі ляльок Barbie в усьому світі підскочили на 16% — батьки купували дітям більше іграшок, щоб зайняти їх на період самоізоляції. Акції Mattel за останній рік зросли на 57%.

Продажі Barbie у 2020 році принесли Mattel $1,35 млрд. Це майже третина загального обсягу виручки компанії, яка становила $4,5 млрд. Фірма отримала кілька нагород від NPD Group. Будинок мрії Barbie був визнаний іграшковим предметом №1, Mattel 27-й рік поспіль стала “Виробником іграшок №1 в США”, а Barbie — найкращим брендом іграшок у світі. Асоціація іграшок також присудила Barbie титул “Іграшка року”.

Цікаві факти про ляльку:

• Найпопулярнішою лялькою всіх часів залишається типова “принцеса” — Totally Hair Barbie, з волоссям довжиною до підлоги, випущена у 1992 році. Цих красунь було продано понад 10 млн.

• Барбі — перша лялька, яка стала експонатом у Музеї воскових фігур Гревена.

• Американка Сінді Джексон зробила 55 пластичних операцій, щоб бути схожою на ляльку Барбі.

• Компанія Fiat у співпраці з Mattel виготовила до 50-річчя ляльки “Барбі” спеціальну версію автомобіля Fiat 500. Його салон оформлений в рожевому кольорі, а панель приладів та ковпаки коліс прикрашені стразами.

• Одна з перших ляльок Барбі, виробництва 1959 року, була продана на аукціоні за $10 тис.

• У центрі Тайбея (Республіка Китай) знаходиться тематичне Барбі-кафе. Воно було відкрито на початку 2013 року за ліцензією компанії Mattel, ставши першим подібним закладом в історії бренду.

• Виробник у майбутньому запускає нову лінійку ляльок із переробленого пластикового сміття, щоб знизити кількість відходів у світі. Крім того, компанія пообіцяла до 2030 року повністю перейти на виробництво іграшок та упаковки з переробленого пластика та біопластика.

• У ляльки є власний відтінок рожевого — Рожевий Барбі (Barbie Pink) — PMS 219.

• За історію бренду випущено безліч Barbie-знаменитостей. Першою реальною зіркою, що стала лялькою була супермодель Твіггі у 1967 році. В подальшому — актриси Мерилін Монро, Грейс Келлі, співачка Шер, письменниця Джоан Роулінг, художниця Фріда Кало, льотчиця Амелія Ерхарт та багато інших.

Джерело: istorik, kommersant, i-igrushki, tayni-mirozdaniya, bcs-express, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram