Герої
18 Вересня 2019
1 544

Андрій Верба: Цифрова трансформація набиратиме обертів завдяки тому, що до влади прийшов уряд технократів

Голова наглядової ради компанії “IT-Інтегратор” — про дефіцит продавців, тренди IT-ринку та цифрову трансформацію у корпоративному секторі

В Україні офіційно оголошено курс на розбудову “держави у смартфоні”. Проте в бізнесі, принаймні, в найактивніших його напрямках, перехід на “цифру” розпочався вже давно, і процес постійно набирає обертів. Водночас що більше технологічних рішень, то більше й ризиків, пов’язаних, зокрема, й з кібербезпекою. Про те, як системні інтегратори відстежують тренди та задають їх, чому аграрний напрямок — це цікаво і чому компанії стали більше інвестувати у захист від кібератак, Investory News розпитав голову наглядової ради компанії “IT-Інтегратор” Андрія Вербу.

Фото: IT-Інтегратор

— Після призначення на посаду топ-менеджера компанії “ІТ-Інтегратор” ви казали, що основною метою у перший рік роботи буде створення ефективної команди. Чи вдалося її досягти?

— У моєму розумінні, побудова ефективної команди — це постійний процес. Люди змінюються, приходять нові співробітники, повертаються старі, люди переходять на інші посади та в інші підрозділи. Вважаю, що зазначеної мети нам більшою мірою вдалося досягти. Але ми працюватимемо над цим і далі.

У нас зараз відкрито доволі багато вакансій, активно залучаємо в компанію кваліфіковані кадри. Також використовуємо внутрішній кадровий потенціал, рухаємо людей кар’єрними сходинками. Ми ростемо й розвиваємося. Впевнений, що цей процес не зупинятиметься.

— Яку команду ви вважаєте ефективною?

— Для мене це самомотивовані співробітники, в яких горять очі, які постійно шукають можливості якомога краще зрозуміти потреби та “больові точки” замовників та запропонувати їм оптимальні засоби рішення конкретних бізнес-задач.

Ринок і світ у цілому нині дуже динамічні, тому стандартні IT-рішення, які ми продавали 5-10 років тому, вже не такі популярні в корпоративних замовників. Тож ми завжди пропонуємо індивідуальні продукти та проекти під індивідуальні потреби клієнтів.

— Ідеться про принципово нові продукти? Чи нові способи продати існуючі?

— Й те, й інше. Нові продукти певною мірою диктують нові способи продажу. Наприклад, зараз у компаній у тренді перехід у “хмари” та модель придбання підписок, яка дозволяє перейти від капітальних до операційних витрат. Тобто раніше замовники купували IT-обладнання з програмним забезпеченням, а зараз — IT-послугу чи підписку на неї. Тому вони поступово перебудовують і бюджетний процес, і ставлення до придбання ПЗ.

У цьому напрямку нам вдалося знайти свою власну нішу. Щоб не лише продавати обладнання, а й допомагати замовникам впроваджувати певні рішення та навіть разом з ними допрацьовувати їх. Тобто підлаштовувати рішення під конкретні потреби замовника.

Насправді технологій зараз багато. Наразі найбільшим попитом користуються всі продукти, пов’язані з інтернетом речей. Це можуть бути телеметрія, збір інформації з різноманітних датчиків, лічильників. Енергоносії подорожчали, і компанії почали звертати увагу на ці технології та ґаджети. Ми впроваджуємо такі рішення. Наприклад, у промисловості або в системах безпеки, скажімо, у вигляді датчиків контролю якості повітря для “розумних” міст, датчиків завантаженості паркомісць та сміттєвих баків, освітленості вулиць. Подібних ґаджетів тисячі, всі вони актуальні та поступово починають завойовувати український ринок.

— Повернімося до бізнесу. Що ще змінилося в “IT-Інтегратор” за час вашого керівництва?

— Компанія постійно змінюється та оновлюється. Ми провели невелику реструктуризацію бізнесу, відокремили деякі підрозділи. Проте кардинально змінювати структуру не намагаємося, оскільки це пов’язано з певним стресом для співробітників, і наразі такий хід не обумовлений ані ринковими умовами, ані внутрішніми факторами.

У нас відбувається природна міграція між підрозділами. Ми також маємо достатньо високий відсоток повернення людей до компанії — за останній рік до нас повернулися майже 20 висококласних менеджерів.

Фото: IT-Інтегратор

— На дефіцит кадрів зараз скаржиться ледь не кожен український топ-менеджер. А що у вас?

— У нас доволі багато вакансій, які можуть тривалий час бути незакритими. Частково це пов’язано з тим, що якість претендентів останнім часом залишає бажати кращого, існує невідповідність між побажаннями щодо оплати праці та знаннями й уміннями.

Дефіцит відчувається всюди. Він пов’язаний і з відтоком людей до сусідніх країн, і з тим, що багато хто із західних компаній залучає наших земляків як аутсорсерів. І поступово вони починають надавати перевагу роботі з дому. Хоча наш бізнес і не пов’язаний з аутсорсингом у класичному його розумінні, знайти людей, які хочуть займатися інфраструктурою, досить важко. Важко знаходити й хороших продавців. Багато хто з них вже стали засновниками власного бізнесу. А ті, хто шукає себе у корпоративному секторі, мають завищені вимоги.

Цілком можливо, що простіше взяти людину, так би мовити, “з нуля” і навчити всього. Питання в тому, де саме цей “нуль”? Брати зовсім “зелені” кадри — зазвичай нерентабельно для роботодавця. Хоча ми й співпрацюємо з найкращими профільними ВНЗ. Але вітчизняним навчальним закладам треба радикально змінювати якість та зміст освіти, якщо вони хочуть, щоби їхні випускники були конкурентоздатними на ринку праці.

— 2017 рік у фінансовому відношенні був для компанії вдалим. Що скажете про минулий рік та які ваші прогнози на завершення поточного?

— Я — песиміст, тому прогнози на 2019 рік у нас поки на рівні показників 2018 року. Ми не планували на цей рік суттєвого зростання, оскільки політична нестабільність вносить у життя свої корективи. Державний сектор останнім часом досить активний щодо закупівель та впровадження IT-рішень, а його у будь-якому разі буде лихоманити, як, власне, лихоманить й останнім часом.

Торішні плани ми перевиконали у 1,5 раза, рік був успішним. Відповідно, якщо виконаємо й цьогорічні плани, то період “турбулентності” пройдемо достойно. Наступного року, враховуючи нові призначення в уряді та курс на діджиталізацію, гадаю, роботи вистачить усім. Якщо крім чергових місцевих виборів не буде ще й позачергових виборів до Верховної Ради, цілком можливо, що 2020 рік буде успішним.

У найближчій перспективі ми хочемо сфокусувати свою увагу в тому числі й на агарній галузі

— Що зараз відбувається з ринком системної інтеграції? Які основні тренди? Що його рухає?

— Це ринок, безпосередньо пов’язаний з інфраструктурою підприємств, організацій. Ця інфраструктура поступово починає ставати “розумною”. Спостерігається відхід від елементарного рівня, коли обов’язково потрібен інженер, щоб налаштувати на підприємстві мережу чи сервери, у бік програмно-визначених мереж. Це дозволяє піднятися над рівнем інфраструктури, створити певний шар програмного забезпечення.

Тренд на створення таких мережі досить потужний, йому слідують більшість банків, для яких інфраструктура дуже важлива. А далі вже поступово підтягуються телекомоператори, промисловість, енергетика і навіть агрохолдинги. Хоча, на мій погляд, для останніх базова IT-інфраструктура не така важлива, як для інших галузей. Проте багато хто з них досить серйозно просунувся у напрямку інших IT-сегментів, наприклад у частині IoT-пристроїв.

У найближчій перспективі ми хочемо сфокусувати свою увагу в тому числі й на агарній галузі. В ній є доволі багато системних проблем, які можуть бути усунуті в тому числі за допомогою сучасних інформаційних рішень, знань, експертизи та можливостей професійних і досвідчених системних інтеграторів.

— Постійне зростання кількості IT-рішень у великого бізнесу та в державному секторі автоматично робить актуальним питання кібербезпеки.

— Це дійсно так. Проблема в тому, що з розвитком, наприклад, технологій інтернету речей, де є багато датчиків, їх дедалі частіше можна використовувати для атак. Нещодавно був приклад успішного “зламу” інфраструктури за допомогою підключеного пристрою, коли мережу казино в США “зламали” через “розумний” акваріум.

Через IoT-датчики можна організувати масові атаки на сайти або сервери. Це може мати серйозні наслідки, наприклад, для енергетики чи комунальної інфраструктури. Тому зі збільшенням кількості цих пристроїв, датчиків потрібно замислюватися й про кіберзахист. Власне, для цього ми й працюємо.

Фото: IT-Інтегратор

— Чи продовжує зростати попит на рішення для кіберзахисту?

— Торік кібербезпека була одним з драйверів зростання ринку. Оскільки розвивається інфраструктура, аналогічними й навіть вищими темпами, зростатиме й цікавість до кібербезпеки. Питання в тому, що цей напрямок останнім часом був аж занадто популярним, ледь не всі великі замовники почали їм займатися. Адже бізнес вже зрозумів, що захист таки працює, коли трапляється чергова масштабна вірусна хвиля, яка за умови його відсутності неминуче призводить до простоїв та суттєвих фінансових втрат.

Незважаючи на це, попит на захист схожий на хвилі. Спочатку компанії вкладають у цей напрямок, потім, дивлячись на те, що все спокійно, роблять паузу. Якщо все ж таки відбувається чергова масштабна вірусна атака, зростають й інвестиції в кібербезпеку. Саме це ми спостерігали після атаки PetyA.

Цього року, швидше за все, спаду не буде внаслідок розширення загального IT-ландшафту. Хоча будь-яке підприємство чи організація мають розуміти, що кібербезпека — це процес, який ніколи не зупиняється. Це постійний розвиток — як хакерів, так і захисту, тобто компаній.

Будь-яке підприємство чи організація мають розуміти, що кібербезпека — це процес, який ніколи не зупиняється. Це постійний розвиток — як хакерів, так і захисту, тобто компаній

— Зараз у бізнес-середовищі багато говорять про діджиталізацію компаній, процесів, професій тощо. А як це виглядає на практиці, скажімо, з досвіду ваших клієнтів? Чого більше: розмов чи діджиталізації?

— У будь-якому разі все завжди починається з розмов, з ідеї, з втілення цієї ідеї в якийсь конкретний проект і подальшої його реалізації. У моєму розумінні діджиталізація зараз перебуває більше на рівні ідей та проектів. Хоча, можливо, частково вони вже почали впроваджуватися.

Деякі галузі у цьому напрямку рухаються активніше. Це добре помітно в тому ж банківському секторі. Цим же шляхом намагаються йти промисловість, сільське господарство. Більше того, ним намагаються йти й силовики і державні структури. Цей процес набиратиме обертів у тому числі й у зв’язку з тим, що в нас до влади прийшов уряд так званих технократів. Через це я все ж таки сподіваюся на краще.

З мого досвіду, дуже багато продуктів та технологій, які свого часу були переведені у цифровий формат, стали значно зручнішими.

У майбутньому я думаю організувати власний бізнес. Мені подобаються автомобілі та все, що з ними пов’язано, тому цілком можливо, що і бізнес буде пов’язаний з дейтелінгом або обслуговуванням авто

— Свою кар’єру ви побудували в IT. Ніколи не думали змінити галузь?

— Змінювати галузь поки не думаю. Але в майбутньому я думаю організувати власний бізнес. Мені подобаються автомобілі та все, що з ними пов’язано, тому цілком можливо, що й бізнес буде пов’язаний з дейтелінгом (комплекс послуг з догляду за інтер’єром та екстер’єром автомобіля. — Ред.) або обслуговуванням авто. Напевно, електрокарів, оскільки автомобілі з ДВЗ відходять у минуле. Але в підсумку більша частина електричних автомобілів — це комп’ютери, тому це все одно буде IT (посміхається).

Від цього ми нікуди не подінемося. Але, гадаю, це станеться точно не в найближчі 5-7 років.

— Коли ви говорили про ефективну команду, зазначали, що це люди, що працюють на драйві. А що драйвить вас?

— Мене драйвлять люди. Нові знайомства, нове спілкування — це завжди цікаво. У кожної людини є свої інтереси. Часто спілкуючись із замовниками, коли вони розповідають про свій професійний досвід, ти отримуєш нові цікаві знання. Також мене драйвлять подорожі, здоровий спосіб життя. Відповідно, все це ми намагаємося привносити й у нашу команду.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram