Новини
19 Жовтня 2021
596

Змінили правила: Директора НАБУ призначатиме та звільнятиме Кабмін

Серед інших повноважень — спрямування та координація діяльності бюро

Верховна Рада України (ВРУ) схвалила закон “Про внесення змін до деяких законів щодо приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України”. За ухвалення відповідного законопроєкту №5459-1 у другому читанні та в цілому проголосувало 304 нардепи.

Перед цим депутати відхилили низку врахованих комітетом поправок, пов’язаних з проведенням щорічного незалежного аудиту САП.

Законопроєкт пропонує змінити статус НАБУ та зробити його центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом (сьогодні НАБУ є державним правоохоронним органом).

Згідно із запропонованими змінами, призначатиме та звільнятиме директора НАБУ Кабінет міністрів, а не президент, як це було раніше. Кабмін також зможе усувати директора НАБУ з посади, згідно з підставами і в порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України.

Згідно із запропонованою редакцією закону, Кабінет міністрів також спрямовуватиме та координуватиме діяльність НАБУ. Зокрема, повинен схвалювати проєкт Антикорупційної стратегії та стверджувати держпрограму за її реалізації, а також координувати пропозиції щодо фінансування НАБУ за розробки держбюджету.

Конкурсний відбір на посаду директора НАБУ проводитиме конкурсна комісія, до якої входить шість осіб, з яких три члени комісії пропонує Кабінет міністрів і ще три — Кабмін на підставі пропозицій партнерів з розвитку, які надавали Україні міжнародну технічну допомогу в запобіганні та протидії корупції.

Конкурсна комісія схвалює рішення 4-ма голосами, зокрема, вносить подання про призначення кандидатів на посаду директора НАБУ прем’єр-міністру, який зобов’язаний протягом 10 днів внести відповідне подання на розгляд Кабміну. Уряд на відкритому засіданні призначає одного з трьох представлених конкурсною комісією кандидатів директором НАБУ.

Раніше Investory News писали, що в Індексі сприйняття корупції-2020 Україна посіла 117 місце серед 180 країн. Індекс сприйняття корупції — показник, який з 1995 року розраховується міжнародною організацією Transparency International, який розраховують на основі 13 досліджень авторитетних міжнародних установ і дослідницьких центрів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram