Новини
7 Травня 2019
1 264

Збитки Volkswagen від “Дизельгейт” склали €30 млрд

Слідчі німецької прокуратури з’ясували, що концерн Volkswagen мав можливість фальсифікувати дані про вихлопи не тільки дизельних автомобілів, але й бензинових 

Близько €1 млрд витратив автоконцерн Volkswagen на юридичне супроводження, пов’язане з скандалом навколо оснащення дизельних автомобілів програмним забезпеченням, що занижує реальні показники викидів, повідомляє видання НафтоРинок.

Так званий “Дизельгейт” обійшовся Volkswagen вже у €30 млрд. “І це ще не кінець історії”, – пише видання.

Як повідомив фінансовий директор VW Франк Віттер, більшу частину коштів концерн направив на виплати для врегулювання суперечок у Північній Америці. “Ще близько 60 тис. індивідуальних та колективних позовів щодо Volkswagen на даний момент розглядається у самій Німеччині”, – зазначив він.

Раніше Investory News писали, що Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) звинуватила Volkswagen в шахрайстві щодо оснащення дизельних автомобілів програмним забезпеченням, яке занижувало реальні показники викидів.

“Американський уряд зобов’язав концерн відкликати 482 тис. легкових авто Volkswagen та Audi, проданих у країні в 2009-2015 роках. У квітні 2017 року Volkswagen домовився про викуп автомобілів у споживачів і виплатити їм компенсацію”, – зазначає видання.

У березні 2019 року SEC висунула нові звинувачення проти німецького автовиробника, звинувативши Volkswagen, двох його “дочок” і колишнього гендиректора компанії Мартіна Вінтеркорна у шахрайстві. Згідно з новими звинуваченнями SEC, Volkswagen у 2014-2015 роках випустив цінних паперів більш ніж на $13 млрд.

“При цьому топ-менеджери компанії знали, що показники викидів у понад 500 тис. автомобілів в Штатах серйозно перевищують допустиму норму. На думку SEC, приховавши реальні показники викидів, Volkswagen отримав інвестиції, випустивши цінні папери за більш привабливими ставками”, – пише видання.

І додає, що восени минулого року також стало відомо, що концерн Volkswagen мав можливість фальсифікувати дані про вихлоп не тільки дизельних автомобілів, але й бензинових. Слідчі німецької прокуратури з’ясували, що автоматичні коробки передач у Volkswagen, Audi і Porsche мали програми управління, які могли вплинути на показники вихлопів.

Попри численні скандали, Volkswagen планує випустити власний електросамокат в партнерстві з китайською NIU. Ним стане Streetmate, концепт якого автовиробник показав на Женевському автосалоні навесні 2018 року, повідомляє Die Welt.

Планується, що максимальна швидкість Streetmate складе 45 км/год, а без підзарядки він зможе проїхати до 34 км. “Пристрій зможе подолати 60 км, на ньому можна буде їздити як стоячи, так і сидячи”, – зазначає Die Welt.

NIU – китайська компанія, що займається виробництвом електросамокатів. З моменту заснування у 2014 році по квітень 2019 року NIU продала близько 640 тис. електросамокатів на всіх ринках.

Нагадаємо, що компанія Volkswagen планує інвестувати у виробництво “суперакумуляторів” для електрокарів. Наразі вона домовляється зі своїми партнерами по спільному підприємству, в тому числі SK Innovation (SKI), щодо створення “гігафабрик” – заводів з виробництва акумуляторних батарей для електромобілів, здатних за рік випустити акумулятори сумарною місткістю не менше 1 ГВт/год.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram