Новини
8 Квітня 2019
988

Картель: ЄК звинуватила BMW, Daimler та Volkswagen у змові

Якщо розслідування виявить факти змови – автовиробникам загрожують великі штрафи

Єврокомісія (ЄК) звинуватила три німецькі  автоконцерни – BMW, Daimler – Volkswagen – у картельній змові з метою обмеження розвитку та випуску технологій зниження викидів шкідливих речовин у автомобілях на європейському ринку. Розслідування може привести до великих штрафів для компаній.

Єврокомісія запідозрила, що BMW, Daimler та VW (бренди Volkswagen, Audi та Porsche) у період з 2006 по 2014 роки співпрацювали для обмеження конкуренції в розвитку технологій очищення вихлопних газів бензинових і дизельних двигунів, говориться в повідомленні ЄК.

Компанії порушили антимонопольне законодавство Євросоюзу, координуючи між собою технічні стандарти “для обмеження конкуренції в інноваціях по двом системам зниження викидів і, таким чином, позбавили споживачів права купувати автомобілі, які менше забруднюють середовище”, – говориться у заяві Єврокомісії.

“Компанії можуть співпрацювати різними способами для поліпшення продукції. Однак європейські норми конкуренції не дозволяють їм співпрацювати з протилежною метою: не покращувати продукцію та не конкурувати у підвищенні її якості. Ми стурбовані тим, що саме це відбулося у випадку з BMW, Daimler та VW, які, напевно, порушили ці норми”, – цитуються у заяві слова єврокомісара з конкуренції Маргрет Вестагер.

В середині 2017 року німецька преса повідомляла, що ЄК підозрює  автоконцерни в картельній змові з приводу систем очищення дизельних двигунів. В офісах компаній наразі проводились обшуки.

Компаніям вже направлені попередні висновки Єврокомісії. Тепер вони мають 10 тижнів на вивчення матеріалів та відповідь. Заключну ступінь провини визначить антимонопольне розслідування, дата завершення якого поки не називається. Штрафи в ЄС можуть доходити до 10% загальної виручки компанії.

Компанія Daimler, яка розкрила інформацію про картель регулятору, в п’ятницю заявила, що “активно співпрацює з Єврокомісією” й не очікує, що буде оштрафована.

Volkswagen розгляне претензії Єврокомісії та дасть відповідь у рамках співробітництва з ЄК.

BMW заперечує наявність змови та має намір спростувати звинувачення. За словами компанії, переговори між інженерами автомобільних компаній не були секретними, і у них “не було на меті нанести шкоду споживачеві”. Тим не менш, BMW створює резервний фонд у розмірі €1 млрд, щоб мати вільні кошти на виплату можливого штрафу, повідомляє компанія.

У концерні вважають, що ЄК у кінцевому підсумку висуне фінансові претензії “в значному обсязі”, але, у разі потреби, вони будуть “захищатися всіма можливими правовими засобами”. Зарезервовані кошти відіб’ються у звітності за I квартал 2019 року та знизять маржу з операційного прибутку компанії на 1-1,5 п.п. від цільових 6-8%.

Нагадуємо, що нещодавно у Volkswagen вже були неприємності – компанію звинуватили у шахрайстві.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram