Драйв
27 Листопада 2019
2 239

З власного досвіду: Як правильно мотивувати співробітників

Українські бізнесмени поділились порадами про те, як вони заохочують своїх працівників працювати ще ефективніше

Як не дивно, але організація корпоративів, абонементи в спортзал чи басейн, премії та інші грошові заохочення — не основне, що може по-справжньому мотивувати.

Звичайно, без цього не обійтися, але зі слів опитаних Investory News керівників бізнесу випливає, що найкраща мотивація для співробітника — це ставлення до нього з повагою.

Порада перша — ставтеся до працівника так, якби ви хотіли, щоб ставилися до вас

“Не раз спостерігала, як у компаніях до працівника ставляться так, ніби він додаток, який йде разом у комплекті зі столом і комп’ютером. Якщо людям дають роботу з пихою, офіс пронизується атмосферою пригніченості та депресії. Є начальники, яким це подобається. Але тоді цінності компанії точно не будуть продовжуватися в людях, і ніякі корпоративи не допоможуть”, — розповідає Анастасія Магонова, СЕО міжнародного комунікаційного бюро “Магонова та партнери”.

В її компанії діє золоте правило: “заробляє компанія — заробляєш і ти”. “Тобто, підписали великий контракт — отримують бонуси всі. Навіть ті люди, які над проєктом не працювали, але є невіддільною частиною офісного життя — бухгалтери, юристи, офіс-менеджер, аналітики, навіть прибиральниця. Тоді кожен співробітник вважає себе частиною сім’ї та робить все можливе для зростання компанії”, — зазначає вона.

До того ж, щотижня у компанії проводяться загальні збори, де обговорюються питання поставлених цілей та їх реалізації. “Важлива думка кожного. Однак існує ще одне золоте правило: “Do not give problems. Give solutions “. Якщо співробітник визначає проблему, тоді дає й варіанти її вирішення. При такому підході проблеми компанії (і співробітника окремо) вирішуються швидко”, — ділиться досвідом Анастасія Магонова.

Порада друга — об’єднайте між собою людей однією метою

У свою чергу, Юлія Алєксєєва, власник Zabugor.сom, ініціатор проєкту “Туристичні кластери 300+”, упевнена, що у кожної людини вже сам по собі закладений той чи інший мотив до дії.

“У когось це “справа життя” — людина не може займатися нічим, окрім цієї діяльності. Вона йому в задоволення. Когось мотивує професійна реалізація, тобто можливість спробувати себе в якомусь проєкті, досягти професійних висот. Я давно зрозуміла, що керівнику важливіше не демотивувати, ніж мотивувати”, — пояснює вона. Тобто, компанія повинна об’єднувати між собою людей однією метою, що надихатиме всіх.

Без преміювань, звісно, не обходиться, проте отримати такі бонуси можна за особливі досягнення. “У нас є партнерські подорожі в найрозкішніші готелі світу, якими користуються найрезультативніші співробітники. Крім того, у нас великий вибір високоякісного навчання, як внутрішнього, так і зовнішнього. Іноді ми разом розважаємося — від міні-корпоративів у Києві до спільних поїздок на гірськолижні курорти”, — розповідає Юлія Алєксєєва. І додає, що це все не програма “мотивації”, а одна із загальних цілей — отримувати задоволення від усього, чим люди у компанії займаються.

Порада третя — залучайте співробітників до всіх робочих процесів

Генеральний директор Visotsky Consulting Kyiv Катерина Балановська вважає, якщо співробітників мотивувати тільки матеріально (грошима, бонусами, кращими соціальними умовами й так далі), то в момент складної ситуації для компанії такі люди можуть піти.

“Тому є щось більше, ніж просто матеріальна мотивація. Ми багато уваги приділяємо залученню кожного співробітника до цілей нашої компанії, важливо, щоб наші цінності збігалися, щоб кожен відчував, що він є частиною тієї команди, яка створює історію”, — наголошує вона.

В компанії пані Катерини кожен співробітник залучений у різні бізнес-проекти, проводяться тимбілдинги, які орієнтовані на командоутворення. “Я переконана в тому, якщо хочеш йти один, то ти повинен йти сам, а якщо далеко, то тільки з командою”, — зазначає Катерина Балановська.

Крім того, чимало ресурсів компанія вкладає у підвищення компетентності кожного члена команди, кожен співробітник має індивідуальну програму розвитку, що розписана на 1-3 роки.

“Також проводяться різноманітні ігри, які постійно підтримують бойовий дух у команді: ігри з компетентності, зі зростання доходів, за кількістю реалізованих проєктів, кращий співробітник місяця та інші. Ще ми разом проводимо багато часу поза роботою: театр, кіно, мафія, різноманітні настільні ігри”, — розповідає вона.

Порада четверта — заохочуйте своїх працівників матеріально

У жодному разі не варто забувати про матеріальне заохочення. Проте, кожен бізнес у цьому питанні має свої нюанси. Наприклад, за словами Павла Гринішина, засновника та керівника компанії Grinishyn і бізнес-школи Grinishyn Beauty School, у сфері краси оплата праці у вигляді ставки не виправдовує очікування. На це існує цілий ряд причин.

“Як показує практика, успішна така схема, як прогресивна шкала оплати (ставка і відсоток). Причому ставка регресивно зменшується, а відсоток прогресивно зростає зі збільшенням обороту”, — зазначає Павло Гринішин.

Ще можуть виплачуватися премії. Як розповідає Анастасія Магонова, якщо її компанія виконує великий контракт і є місце для премій, то 50% залишається на розвиток, друга половина — виплачується співробітникам. “Загалом премія становить від 30 до 100% від зарплати”, — каже вона.

Порада п’ята — створюйте додаткові фонди, щоб підтримати співробітників у будь-який складний для них час

Деякі з компаній намагаються нестандартно підійти до питання мотивації співробітників. Як розповіла Ольга Яковенко, HRD Treeum у minfin.com.ua, finance.ua, у них в компанії існує “Фонд допомоги”, кошти якого призначені для надання допомоги співробітникам, яким потрібна фінансова підтримка. Наприклад, лікування, яке не покривається страховкою.

“Головне, що рішення щодо виділення коштів приймає не керівництво компанії, а рада цього фонду, що складається з обраних співробітників”, — розповідає пані Яковенко. І додає, що додатково вони створили ще й “Фонд щастя”, яким співробітники також можуть розпоряджатися на свій розсуд. Працює система так: щоквартально компанія відраховує певний відсоток від валового прибутку в цей фонд, і співробітники методом голосування визначають, нащо саме хочуть витратити ці гроші.

“Зазвичай команда користуючись цим фондом покращує щось в офісі. Скоріш за все, цього кварталу співробітники придбають собі масажне крісло в кімнату для відпочинку”, — розповідає Ольга Яковенко.

Альтернативні варіанти для мотивації

Крім того, керівники компаній застосовують й більш відомі всім прийоми мотивації. Дехто особливу увагу приділяє здоров’ю своїх співробітників. Наприклад, оплачується медичне страхування, купують фрукти до офісу, проводяться заняття йогою, тощо.

Павло Гринішин зазначив, що на одному із його підприємств використовувався метод гри — GamePlay — за допомогою спеціально розробленого мобільного додатку всі співробітники за дотримання посадових інструкцій отримували бали, які накопичувалися та трансформувалися в поїздку за кордон або ще в будь-які бонуси.

Крім того, у компанії часто використовується “Дошка досягнень”. “Вона у нас урочисто називається “Лідери капіталістичної праці”, — поділився Павло, — серед інших нематеріальних варіантів мотивації діють заохочувальні відрядження за кордон, компенсаційні пакети (мобільний зв’язок, страховка, харчування в офісі), навчання, солодощі щотижня тощо”.

Можуть і не мотивувати

Проте не всі українські бізнесмени переконані в том, що співробітників взагалі потрібно мотивувати. Як розповів Investory News Євген Саранцов, засновник Reactor, після подорожі до офісу Google в Каліфорнії він узагалі перестав спеціально мотивувати команду, вірячи в те, що працівник може робити це самостійно.

“Ми предметно обговорювали мотивацію команди. Парадокс у тому, що Google не вірить в мотивацію співробітників. Тому у них немає нічого з того, що звичне для українців (премії, безкоштовний спорт, курси англійської, корпоративи – Ред.). Є тільки $10 тис. на рік на освіту, яку співробітник обирає собі сам”, — розповідає він.

І додає, що будь-яка мотивація на кшталт маніпуляції: “давайте любити одне одного, грати разом у футбол, ми будемо вам дарувати подарунки, адже ми всі разом і ми команда… але коли ви перестанете бути для нас корисними, ми вас звільнимо за два тижні” є не правильною.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram