Соцмережі
12 Грудня 2019
1 127

Юлія Соколовська: Про прожитковий мінімум та соціальні виплати

Долати бідність та підвищувати прожитковий мінімум до 30-40% від середньої зарплати

Уряд зробив перший крок на цьому шляху і підтримав ініціативи, спрямовані на відв’язку частини виплат від прожиткового мінімуму.

В чому суть?
Ми пропонуємо відв’язати розмір посадових окладів “бюджетників” та ін, а також розмір штрафів за адміністративні та кримінальні правопорушення, пені та ще багато виплат від прожиткового мінімуму. Лише соціальні виплати та доплати залишаються “прив’язаними” до розміру прожиткового мінімуму.

Якщо законопроект підтримає Верховна рада, то він набуде чинності з 1 січня 2021 року і передбачає зміни у 46 законах щодо механізму застосування прожиткового мінімуму та неоподатковуваного мінімуму.

Ініціатива дозволить наблизитися до стратегічної мети Уряду – підвищення розміру прожиткового мінімуму до фактичного рівня. Зараз є різні підходи до визначення суті “фактичного прожиткового мінімуму”. І ми будемо поетапно рухатися до того, щоб він становив не менше 30-40% від розміру середньої заробітної плати. Зараз ми орієнтуємося для різних категорій населення на 3-4 тис. грн.

В першу чергу це відчують на собі ті категорії населення, для яких соціальні виплати (які залежать від прожиткового мінімуму) є основним джерелом існування. Якщо ми говоримо про зміну у визначенні посадового окладу, то це стосується працівників бюджетної сфери, працівників державних органів, суддів та військовослужбовців.

При цьому ми запровадимо:
1. Поняття “мінімального посадового окладу в системі оплати праці”.

Цей показник буде встановлюватися законом про державний бюджет.
До нього будуть «прив’язані» заробітні плати та оклади працівників бюджетної сфери та система оплати праці у державному секторі.

2. За пропозицією Міністерства юстиції запроваджується поняття “розрахункова одиниця” та “штрафна ставка”.

Ці величини застосовуватимуться для визначення розмірів штрафів та стягнень.

Чому не можна просто підвищити прожитковий мінімум уже зараз?
Сьогодні до прожиткового мінімуму прив’язані понад 150 видів виплат, серед яких: заробітна плата, посадові оклади, плата за видачу ліцензії, адміністративні збори, державне мито, судовий збір, штрафи, тощо.

Наприклад, максимальний розмір допомоги складає 2 прожиткових мінімуми. В той же час посадовий оклад суддів Верховного суду складає 55 прожиткових мінімумів. Підіймаючи прожитковий мінімум на 100 грн – ми збільшуємо виплати для одержувачів соціальної допомоги на 200 грн, а для суддів Верховного суду – на 5500 грн!

Таким чином, ми не можемо підняти прожитковий мінімум лише для соціальних виплат – тому що зараз будь-яке підвищення автоматично підвищує всі інші показники.

Що це дасть?
Реформа механізму застосування прожиткового мінімуму дозволить:
Створити передумови для суттєвого підвищення прожиткового мінімуму
Надавати допомогу тим, хто її реально потребує

А це – основа нашої дієвої соціальної політики, яка вирішує причини, а не тільки наслідки проблем! Працюємо далі!

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram