Новини
2 Червня 2021
627

Рахуватимуть по-новому: Верховна Рада схвалила нову методологію обчислення прожиткового мінімуму

Документом пропонується визначення його обсягу в розрахунку на одну особу

Верховна Рада України (ВРУ) у середу, 2 червня, ухвалила за основу законопроєкт №3515 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення”. Документ підтримало 253 народних депутатів.

Зазначається, що метою законопроєкту є забезпечення конституційного права громадян на достатній життєвий рівень шляхом введення нової методології розрахунку прожиткового мінімуму, на базі якого встановлюються основні державні соціальні гарантії та соціальні виплати, які є головним джерелом існування людини.

Так, законопроєкт пропонує змінити визначення прожиткового мінімуму, встановивши, що це прийнятний рівень витрат, який дозволяє підтримувати достатній рівень життя людини, властивий суспільству. Визначати обсяг прожиткового мінімуму пропонується в розрахунку на одну людину.

Крім того, передбачається, що прожитковий мінімум повинен встановлюватися у відсотковому співвідношенні до середньомісячної заробітної плати в Україні за рік, що передує року формування держбюджету на наступний рік, з урахуванням прогнозного рівня інфляції поточного року.

Відсоткове співвідношення обсягу прожиткового мінімуму до середньомісячної заробітної плати має становити не менше ніж 40% 2021 року та 50% — 2031 року зі щорічним збільшенням співвідношення на 1%.

При цьому, якщо фактичний обсяг прожиткового мінімуму протягом трьох місяців перевищує більше ніж на 10% обсяг затвердженого прожиткового мінімуму, Кабінет міністрів повинен розглянути питання щодо підвищення обсягу прожиткового мінімуму.

Раніше Investory News писали, що в Україні планується збільшення прожиткового мінімуму на 25%. У Мінсоцполітики мають намір зробити це до 2024 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram