Новини
15 Листопада 2020
893

Вогняний смак: Розроблено портативний пристрій, що визначає ступінь гостроти перцю чилі

Інші методи вимагають дорогих і громіздких приладів

Дослідник з Таїланду Варакорн Лімбут і його колеги розробили портативний пристрій у формі перцю чилі, що визначає кількість капсаїцину в перці за допомогою смартфона.

Крім додання пряного смаку, капсаїцин в перці чилі має ряд переваг для здоров’я, зокрема антиоксидантну, антиканцерогенну та протизапальну дію. Тому зростає попит на капсаїцин як харчової добавки та фармацевтичного агента.

Пристрій, розроблений дослідниками, являє собою електрохімічний датчик на паперовій основі, всередині якого знаходяться графенові наноплатівки, леговані атомами азоту для поліпшення їх електропровідності.

В ході випробувань пристрою дослідники додали краплю розведеного капсаїцину на датчик — з’єднання зазнало реакції окислення та відновлення, і в результаті виник електричний струм, який був виявлений пристроєм.

Після оптимізації датчика вчені використовували його для визначення концентрації капсаїцину в шести зразках сушеного перцю чилі. Вони додали перець чилі в розчин, що містить етанол, струснули його, а потім ввели краплю зразка. Пристрій точно виміряв концентрацію капсаїцину від 7,5 до 90 мікрометрів в шести зразках.

Для зображення результатів аналізу пристрій потрібно всього лише під’єднати до смартфона, і кількість капсаїцину в пробі висвітиться на екрані.

Нагадаємо, Investory News дізнались, як спеції завоювали світ і стали неодмінною складовою смаку.

Джерело: Хайтек

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram