Драйв
23 Вересня 2020
2 903

Бізнес з тисячолітньою історією: Як спеції завоювали світ і стали неодмінною складовою смаку

Спеції протягом століть відігравали важливу роль у розвитку економіки багатьох країн

Людство з самого початку свого існування прагнуло до покращення та вдосконалення власного існування. Саме з цієї причини з часом стали з’являтися знаряддя праці, одяг, удосконалювалася і їжа, зокрема в повсякденне життя ще древніх людей увійшли прянощі.

Навіть в епоху палеоліту, коли й вогонь добувати толком не вміли, стародавні люди змішували сире м’ясо з різними здобутими частинами рослин (бульби, корінці, плоди). Саме з тих часів можна й відраховувати історію спецій і прянощів та їх роль у культурі людства.

Вже приблизно 50 тис. років тому, людина цілеспрямовано стала використовувати рослинні добавки для покращення смакових якостей своєї їжі. І по цей час мистецтво вживання спецій та прянощів продовжує удосконалюватися. З розвитком цивілізацій прийшла культура вирощування ароматичних і пряних рослин.

Залежно від географічного розташування різні цивілізації культивували різні приправи, однак культура споживання приправ прийшла у життя різних народів незалежно один від одного і все ж таки, обмежувалася не більшим набором прянощів. А ось коли стала розвиватися торгівля, і прянощі стали товаром, людина стала вживати в багато разів більше різних приправ.

Жителі Єгипту в споживанні приправ по праву займають одне з перших місць, вже 5 тис. років тому там активно використовувався аїр (зараз ми його більше використовуємо як засіб народної медицини).

На фото: спеції на ринку в Марокко

Торгівля пряностями, яку щонайменше п’ять тисячоліть вели тільки араби, поширилась із Близького Сходу по всій території Східного Середземномор’я і Європі.

Каравани ослів і верблюдів, що везли дорогий вантаж — корицю, кассію, кардамон, імбир, куркуму, пахощі та коштовності, слідували надзвичайно небезпечними шляхами. Їхній шлях міг початися в Китаї, Індонезії, Індії або на Цейлоні (нині — Шрі-Ланка).

Найчастіше підприємливі китайські купці відпливали до островів Пряностей (нині Малуку, група островів в Індонезії), а потім везли свій вантаж спецій і пахощів до узбережжя Індії або Шрі-Ланки, де перепродували арабським торговцям. Араби намагалися тримати в таємниці й джерело їх поставок, і сухопутні маршрути до місць, багатим прянощами.

Пізніше виникли столиці спецій: Карфаген, Олександрія, Візантія, Венеція.

Основними ринками прянощів зараз вважаються Лондон, Гамбург, Роттердам, Сінгапур і Нью-Йорк. Перш ніж помістити на зберігання у величезні склади, спеції оглядають, а потім продають або відправляють на обробку та упаковку.

Торгівля спеціями приносить мільйони доларів у рік: перше місце в списку прянощів, які мають чималий попит, займає чорний перець, за ним чилі та кардамон.

Найбільший виробник прянощів — Індія, а також Індонезія, Бразилія, Мадагаскар і Малайзія. Це одна з найважливіших статей доходу в економіці цих країн. Імперії перемагали та програвали в історичних битвах заради того, щоб на полицях в наших кухнях красувалися різноманітні прянощі.

Ми підготували ТОП-5 найдорожчих на сьогодні спецій у світі.

Мускатний колір мацис. Ціна цієї прянощі залежить від того, в якому вигляді її продають, в пелюстках або у вигляді порошку. І вона коливається від $100 до $700 за кілограм.

Мускатний колір — це плівка, червоного кольору, яку знімають з плоду мускатного дерева (горіха) і висушують на дерев’яних пластах. Весь процес виконується виключно вручну.


Кардамон. Кілограм цієї спеції коштує $350-400. Кардамон як пряність відомий з давніх часів. Вирощується в багатьох країнах, але основними виробниками є Індія та Шрі-Ланка. Кардамон вважається панацеєю від усіх хвороб. Ще його називають “царем спецій”.


Ваніль. Один кілограм ванілі коштує $800. Ваніль — це недозрілий плід орхідеї, єдиною з усіх видів, плоди якої є пряністю. Запах ванілі, при правильному зберіганні зберігається до 50 років. Головним виробником і постачальником ванілі у світі, є Мадагаскар.


Шафран. Один кілограм шафрану коштує $6 тис. Зараз, це єдина пряність, за яку платять величезні гроші, ще з часів середньовіччя. Найдешевшим вважається іранський шафран, ціна якого близько $400. Найдорожчим — іспанська. Справжній шафран продається тільки на грами.


Корінь дикого женьшеню. 30 грамів кореня дикого женьшеню коштують, трохи більше $100 тис. Один грам спеції, близько $4 тис. Це настільки рідкісна спеція, що на її пошуки йдуть буквально роки. У рік з Китаю поставляється всього лише 4 кілограми. Дикий корінь женьшеню занесений у міжнародну Червону книгу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram