Новини
17 Березня 2020
627

Влада вводить заходи щодо запобігання коронавірусу

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з представниками великого бізнесу

Фото: Белта

Верховна Рада України прийняла законопроект №3219, спрямований на запобігання коронавірусу COVID-19, повідомляє прес-служба ВРУ.

Законом передбачено: проведення закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для цієї мети без застосування процедур, передбачених законом “Про державні закупівлі”; звільнення від сплати ввізного мита та ПДВ лікарських засобів, медичних виробів, призначених для запобігання COVID-19.

Також законопроект:

• передбачає контроль з боку Кабінету Міністрів України за цінами на лікарські засоби, товари медичного призначення та соціально значущі товари.

• вводить комплекс норм, спрямованих на захист прав фізичних та юридичних осіб під час карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних з поширенням COVID-19.

• надає можливість роботи вдома для працівників, державних службовців і надання за їх згодою відпустки, надання права власникам змінювати режими роботи органів, установ, підприємств; заборона на скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (на період карантину та на 30 днів після його скасовування).

• вводить заборону на залучення до адміністративної відповідальності іноземців та осіб без громадянства, які не змогли виїхати за межі України у зв’язку з введенням карантинних заходів; віднесення юридичного факту введення карантину до форс-мажорних обставин; продовження термінів отримання та надання адміністративних та інших послуг.

• передбачає ряд заходів, спрямованих на захист прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб, недопущення припинення надання житлових субсидій, реєстрації безробітних і т.д.; заборона на проведення органами нагляду планових заходів зі здійснення нагляду у сфері господарської діяльності.

Уряду доручено в тижневий термін встановити додаткові доплати до заробітної плати медичних працівників, зайнятих на роботах по ліквідації захворювання серед людей на COVID-19 в розмірі до 200% заробітної плати, а також доплат окремим категоріям працівників, які забезпечують основні сфери життєдіяльності.

Законом встановлено адміністративну відповідальність за самовільне залишення місця обсервації особою, яка може бути інфікована COVID-19, а також підвищено кримінальну відповідальність за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням.

Також, президент України Володимир Зеленський провів зустріч з представниками великого бізнесу.

На зустрічі були присутні 15 бізнесменів: співвласник неформальної групи Приват Ігор Коломойський, власник СКМ Ринат Ахметов, власник агропромхолдингу МХП Юрій Косюк, співвласник Нової пошти В’ячеслав Климов, власник DCH Олександр Ярославський, співвласник ТІС Андрій Ставніцер та інші.

На нараді Глава держави обговорив питання допомоги з боку великого бізнесу під час проведення заходів щодо протидії поширенню Україною COVID-19.

Зокрема, йшлося про допомогу із закупівлею та постачанням великих партій тестів, необхідного медичного обладнання, захисних та дезінфекційних засобів.

Як розповів Володимир Зеленський під час прямого ефіру у телепрограмі Свобода слова на ICTV, на лікарські засоби знадобиться близько 12-13 млрд грн.

За словами президента, він обговорив з бізнесменами також питання недостачі на поточний момент 500 машин швидкої допомоги й дефіциту ліків.

Зеленський також повідомив, що під час зустрічі з великим бізнесом домовився про те, що компанії будуть організовувати окремі трансфери для своїх співробітників. Крім того, разом з Укрпоштою та Новою поштою розробляється механізм доставки продуктів тим, хто не може вийти з дому — матерям із дітьми, пенсіонерам. Аптеки, продуктові магазини та АЗС будуть працювати без змін.

При цьому президент наголосив, що громадський транспорт буде працювати з обмеженнями, для бізнесу буде прийнято послаблення, а пенсіонерам до пенсії додадуть 1 тис. грн. Для збільшення пенсіонерам знадобиться, за його словами, ще 10 млрд грн. “Це ті пенсіонери, які отримують до 5 тис. грн пенсії”, — сказав він.

Нагадаємо, влада Києва посилює обмежувальні заходи в столиці на час карантину через коронавірус та обмежує в’їзд у місто. Також, столиця отримала 5 тис. і замовила 100 тис.ч швидких тестів на діагностування коронавірусу та виділить 10 млн грн на закупівлю медичних масок.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram