Новини
22 Листопада 2021
736

Українців можуть “прив’язати” до телефонних номерів: Що про це відомо

Телефонні номери, що прив’язані до банківських карток, переводитимуть на контракт

Народні депутати планують зобов’язати українців перевести на контракт телефонні номери, прив’язані до банківських карток, щоб зробити їх іменними. Автори цієї ініціативи наразі проводять соціологічне дослідження на тему сприйняття ідеї українцями, повідомляє OBOZREVATEL з посиланням на коментар народного депутата України від партії “Слуга народу”, члена комітету ВР з питань цифрової трансформації Олександра Федієнка.

За його словами, це “революційний” законопроєкт, який має на меті захистити громадян від шахраїв, які скоюють злочини з банківськими рахунками. Федієнко наголосив, що ініціатива не поширюватиметься на телефонні номери, не пов’язані з будь-якими фінансовими операціями чи цифровими послугами.

“Людина має банківську картку, яка прив’язана до телефонного номера. У разі шахрайських дій, що відбуваються з цією банківською карткою із застосуванням цього телефонного номера, людина звертається до кіберполіції, кіберполіція звертається до оператора, а оператор каже, що цей телефонний номер не є контрактним. Тобто це номер, який є нічийним”, — пояснив нардеп.

Федієнко зазначив, що шахраї за допомогою соціальної інженерії крадуть такі номери, а потім із банківського рахунку викрадають гроші.

“Слуги народу” пропонують законопроєкт, що передбачає обов’язкове оформлення контракту з мобільним оператором, якщо йдеться про номер, залучений до фінансових чи цифрових операцій.

“Якщо ви хочете мати телефон, який надалі використовуватимете для фінансових операцій або для отримання цифрових послуг, зокрема для отримання електронно-цифрового підпису, він обов’язково повинен мати контракт з оператором мобільного зв’язку для того, щоб шахрай не зміг його вкрасти”, — розповів Федієнко.

Нардеп пояснив, чому не варто боятися прив’язки мобільного номера до конкретної людини й чому це не означатиме, що людина потрапить у поле зору спецслужб.

“Дехто каже: тепер за нами стежитимуть спецслужби, держава тощо. 20 років тому, можливо, так би й було, але зараз ми увійшли до такої фази цифрового товариства, де спецслужбам взагалі не потрібно стежити за вашим мобільним телефоном, бо, як правило, люди самі про себе пишуть у соцмережах”, — зазначив Федієнко.

Наразі документ проходить етап соціального дослідження, щоб визначити, “наскільки критично на нього реагуватиме населення”. Результати дослідження очікуються невдовзі.

Нагадаємо, Офіс Генерального прокурора повідомив про підозру жителю Тернопільської області у розробці та поширенні шкідливого програмного забезпечення, яке використовувалося для атак на банки 11 країн. Докладніше — за посиланням.

Раніше Investory News писали, що вчені створили прототип розумного перстня — експериментальний новий пристрій, надрукований на 3D-принтері, який замінить ключі або гаманець.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram