Новини
15 Червня 2021
640

У роботі китайських портів є проблеми: Це може бути гірше, ніж блокування Суецького каналу

Затори та затримки суден триватимуть ще два тижні

Спалах Covid-19 на південному узбережжі Китаю — в провінції Гуандун — призвів до перебоїв у роботі великих китайських портів і зростанню транспортних витрат, повідомляє CNBC.

Порт Яньтянь у Шеньчжені був зачинений з 25 по 31 травня, зазначає “Коммерсант”, з посиланням на учасників ринку морських перевезень. Через це вантажі перерозподілили на найближчі термінали — Шекоу в Шеньчжені та Наньша в Гуанчжоу, але вони не справляються з навантаженням.

“Це призвело до великого скупчення вантажів як у порту, так і за його межами. Частину Яньтяня відкрили, але порт працює лише на 30% від колишньої потужності”, — йдеться у повідомленні.

Як зазначає CNBC, час очікування суден збільшився з 12 годин до 16 днів. За оцінкою гендиректора консалтингової компанії Vespucci Maritime Ларса Йенсена, якого цитує The Loadstar, середньодобовий обсяг необроблюваних в порту Яньтянь вантажів становить 25,5 тис. TEU.

“Блокування Суеца торкнулося 55 тис. TEU на добу. Але це тривало “всього” шість днів. А в Яньтяні мова йде вже про 14 днів, причому ситуація розвивається та поширюється на Наньша й Шекоу”, — зазначає Йенсен.

На думку експертів CNBC, затори та затримки суден триватимуть ще два тижні. Крім того, як тільки порти відновлять нормальну роботу, ще близько двох-п’яти тижнів знадобиться на усунення затору, що виник.

Як зазначає видання, Шеньчжень і Гуанчжоу — третій і п’ятий за величиною контейнерні порти світу. На Гуандун припадає близько 24% всього китайського експорту.

Нагадаємо, блокування Суецького каналу для світової торгівлі обійшлося в $400 млн на годину. Тоді доставка контейнера з Китаю до Європи подорожчала у чотири рази.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram