Соцмережі
13 Квітня 2021
900

Тетяна Острікова: Як Китай подолав економічну кризу 2020

В ході дискусій щодо падіння економіки у кризовому 2020 році багато хто каже, що падав весь світ, то й Україні оминути падіння було неможливо.

Той факт, що Китай у 2020 зростав, прийнято не помічати. Мовляв, Китай, це взагалі інша планета, і нам не варто на нього орієнтуватись.

Втім, дії китайської влади по стимулюванню економічного зростання абсолютно зрозумілі та логічні. Ба більше, в них існує продумана системна політика по стимулюванню економіки. І в часи пандемії заходи стимулювання просто посилили. Ось, наприклад, для подальшої підтримки технологічних інновацій, розвитку мікро- та малих підприємств Міністерство фінансів Китаю та Державна податкова адміністрація 15 березня опублікували Рішення № 6 від 2021 року, яке містить 25 стимулюючих податкових політик.

Наведу лише деякі з них:

1. Інвестиції в основні засоби.

Рішення встановлює податкові пільги для підприємства, яке купує основні засоби, за винятком нерухомості та землі. Їх вартість може бути відрахована при обчисленні китайського податку на прибуток підприємств на прискореній базі, за умови, що вартість одного основного засобу не перевищує 5 мільйонів юанів (приблизно 760 тисяч доларів США). Таке правило вже діяло й раніше, а відтепер буде діяти до 31 грудня 2023 року.

2. Науково-дослідні роботи, супервідрахування на виробництво.

Так зване “супервідрахування” витрат на дослідження та розробки також продовжується на три роки до 31 грудня 2023 р. Це правило надає платникам податків право на додаткові 75% відрахувань від витрат на R&D при обчисленні податку на прибуток, на додачу до фактично понесених витрат.

З 1 січня 2021 року цей відсоток було збільшений до 100% для виробничих підприємств. Тобто на кожен мільйон, яке виробниче підприємство витратило на науково-дослідні роботи, воно отримуватиме два мільйони відрахувань при обчисленні податку на прибуток.

Очікується, що завдяки впровадженню цих правил мультинаціональні виробничі компанії зекономлять у 2021 році $12,3 млрд податків!

При цьому, до 2024 року R&D установам, які отримують як китайське, так і іноземне фінансування та купують необхідне обладнання в Китаї, буде відшкодуватися ПДВ в повному обсязі.

3. Вказане рішення влади Китаю також встановлює податкові пільги, що застосовуються до окремих галузей: індустрії розваг, літакобудування, установ по догляду за літніми людьми, медичних закладів. Також, дію відповідних преференційних податкових норм щодо боротьби з бідністю було продовжено до кінця 2025 року (стимулювання релокаціі людей, що страждають від бідності та мешканців Тайваню, які працюють в експериментальній зоні Пінгтан).

Ось такі речі й сприяли тому, щоб Китай став другою економіку світу, і впевнено йшов до ймовірної першості у недалекому майбутньому.

Китай — не єдина країна, що вміє стимулювати економіку. Готую детальний огляд про податкові пільги в країнах ЄС на базі звіту ОЕСР. А що ж отримав в часи пандемії український бізнес — питання риторичне.

В ході дискусій щодо падіння економіки у кризовому 2020 році багато хто каже, що падав весь світ, то й Україні оминути…

Опубликовано Тетяной Остріковой Понедельник, 12 апреля 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram