Новини
17 Жовтня 2021
714

Смарагдові окуляри: Незвичайний лот аукціону Sotheby’s

Ще один схожий лот — окуляри з алмазними лінзами

27 жовтня аукціонний дім “Sotheby’s”, один з найстаріших і найпрестижніших у світі, виставить на торги унікальні окуляри. Лінзи в однієї пари — це смарагди плоскої огранки, у другій — діаманти.

Обидві пари мають золоту і срібну оправу, прикрашену дрібними діамантами, а в окулярах із зеленими лінзами смарагд доданий і в оправу. Стартова ціна за кожен лот становить £1,5-2,5 млн.

До обробки цілісний смарагд важив 300 каратів, алмаз — 200 каратів. Походження смарагдів можна простежити аж до копалень Музо в Колумбії, а алмазні лінзи, швидше за все, прийшли з рудників Голконди в Південній Індії.

Розповідаючи про ці лоти, представники аукціонного будинку зазначають, що вироби демонструють не лише майстерність творців, але також надзвичайну сміливість і винахідливість у поєднанні з традиціями.

Перша пара окулярів має поетичну назву “Смарагди для раю”, нагадуючи про роль зеленого кольору в ісламі, де це означає символ раю, порятунку і вічності. Своєю чергою роль діамантів, як вважається в ісламі — це освітлення, тому другі окуляри символізують світло і присутність Бога.

Експерти сходяться на думці, що окуляри виготовлені в епоху Великих Моголів: династії, яка правила в XVI-XVII ст. Серед можливих замовників смарагдових окулярів називають Шах-Джахана — правителя, який обезсмертив своє ім’я будівництвом Тадж-Махала. Сумуючи за покійною дружиною, він страждав від депресії та цілком міг захотіти “розфарбувати” навколишній світ.

Нагадаємо, аукціонний дім Selkirk Auctioneers & Appraisers продав печеру корінних американців, прикрашену старовинними малюнками. Місцеве індіанське плем’я Осейдж (Osage Nation) не змогло запропонувати достатню ціну, і печера пішла анонімному покупцеві за $2,2 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram