Новини
17 Листопада 2021
576

На аукціоні в Нью-Йорку продали за рекордні $34,9 мільйона автопортрет Фріди Кало

Картина була придбана для приватної колекції

Фото: Sotheby’s/Фріда Кало “Дієго і я”

На торгах аукціонного будинку Sotheby’s у США продали автопортрет мексиканської художниці Фріди Кало “Дієго і я”, повідомляє Forbes.

Сума обсягом $34,9 млн є рекордною для робіт латиноамериканських художників. Покупцем став колекціонер Едуардо Костянтині, творець Музею латиноамериканського мистецтва у Буенос-Айресі.

Картина “Дієго і я” була створена Фрідою Кало 1949 року, за п’ять років до її смерті. Це один з останніх автопортретів художниці, в якому вона звертається до центральної теми своєї творчості — стосунків із мексиканським художником-монументалістом Дієго Ріверою. На картині Кало дивиться на глядача очима, сповненими сліз, на лобі у неї портрет чоловіка Дієго, а у нього на лобі зображено третє око.

Аукціонний будинок Sotheby’s у Twitter повідомив, що картину Кало було продано за $34,9 млн. Вона була виставлена ​​на торги з нижнім кордоном естімейту $30 млн. Як зазначає видання News.artnet, це рекордна угода для робіт латиноамериканських художників. Минулий рекорд було поставлено чоловіком Кало Ріверою 2018-го, тоді його картину продали за $9,76 млн (сьогодні з урахуванням інфляції це $10,75 млн).

“У подружній парі художників часто не помічають саме жінку, — цитує The New York Times Даніеля Венеціано, старшого куратора Музею наративного мистецтва Джорджа Лукаса в Лос-Анджелесі. — Тепер ми можемо уявити Дієго Ріверу чоловіком Фріди Кало, а не Фріду — дружиною Дієго, вона його затьмарює”.

Рекордною ціною для робіт Фріди Кало на аукціоні була сума $8 млн. У 2016 році на аукціоні Christie’s з молотка пішла її картина “Дві оголені жінки в лісі” (“Сама земля”), написана 1939 року.

Як зазначає The New York Times, роботу “Дієго і я” купив колекціонер Едуардо Константіні, засновник Музею латиноамериканського мистецтва в Буенос-Айресі (Malba). Картина була придбана для приватної колекції. Протягом тривалого часу вона належала чиказькій письменниці Флоренс Аркін, яка дружила з подружжям художників. Роботу продали 1990 року також на аукціоні Sotheby’s за $1,4 млн. Пізніше колекціонер із Техасу купив автопортрет під час приватної угоди.

“Портрет був написаний того ж року, коли Дієго почав роман з її подругою, актрисою золотого віку мексиканського кіно Марією Фелікс. Ця робота — мальовничий вираз мук та печалі Фріди. “Дієго і я” — це набагато більше, ніж чудовий портрет. Це результат всього болю та пристрасті Кало”, — зазначила директор відділу латиноамериканського мистецтва Sotheby’s Анна Ді Стейсі.

Фріда Кало (1907-1954) за свої 47 років написала понад 100 картин. Її виставки організовуються вкрай рідко й щоразу викликають ажіотаж. Центральні теми її творчості — інвалідність через поліомієліт у дитинстві, тяжкі травми після автобусної аварії, стосунки зі своїм тілом, а також роман з Дієго Рівера.

Нагадаємо, Sotheby’s став першим аукціонним будинком, що запустив власний NFT-маркетплейс. Він називається Metaverse (Метавсесвіт). Аукціонний дім 2021 року співпрацював із декількома цифровими художниками, що свідчить про зростання NFT у всіх секторах мистецтва.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram