Новини
28 Серпня 2020
787

Швеція отримає вигоду: Країна відмовилась від карантину й через це оновить свою економіку

ВВП країни у 2020 році очікується значно менше, ніж в інших європейських країнах, які вводили карантин

Відмова Швеції від карантину під час пандемії коронавірусу обіцяє країні нову вигоду: він дозволив не тільки сповільнити падіння ВВП, а й надав королівству можливість повністю перезапустити економіку. Про це пише Bloomberg з посиланням на заяву міністра фінансів Швеції Магдалени Андерссон (Magdalena Andersson).

Рішення шведської влади не вводити жорсткий карантин і піти шляхом побудови колективного імунітету привело до того, що падіння ВВП королівства за підсумками 2020 р., як очікується, буде значно менше, ніж падіння аналогічного показника в інших європейських економік, які пішли шляхом обмежень.

Так, згідно з найбільш свіжим прогнозом для шведської економіки, її ВВП в поточному році просяде на 4,6%, а у 2021 р. зросте на 4,1%. Очікуване падіння ВВП ЄС у 2020 р. складе 8,7%, випливає з річного прогнозу Єврокомісії.

На фоні пом’якшення прогнозу щодо падіння ВВП влада країни оголосила про розширення антикризової програми та виділення додатково $11,5 млрд у 2021 р. на підвищення добробуту громадян і боротьбу з кліматичними змінами.

“Нам потрібно перезапустити шведську економіку, щоб країна якнайшвидше вийшла з рецесії”, — зазначила глава Мінфіну королівства. Вона пояснила, що на фоні коронавірусу у Швеції з’явилася “історична можливість створити нові робочі місця, прискорити адаптацію країни до змін клімату й поліпшити соціальні послуги”.

Швеція не єдина країна, яка планує скористатися коронавірусною кризою для побудови “зеленої” економіки. У липні 2020 р. влада ЄС узгодила план порятунку європейської економіки на $750 млрд, важливу роль в якому грає стимулювання кліматично орієнтованих проектів.

Нагадаємо, всупереч відмові від введення жорстких обмежень у рамках боротьби з коронавірусом, Швеція зіткнулася з масштабною економічною кризою та зростанням безробіття.

Раніше Investory News писали, як жінки-лідери деяких країн успішно долають пандемію. Журналісти звернули увагу, що найкраще справляються з новим вірусом країни, які очолюють саме жінки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram