Соцмережі
26 Травня 2021
585

Сергій Ніколайчук: Злет промислового виробництва

У квітні промислове виробництво зросло на 13% р/р, максимальним темпом з 2011 року.

Стрімке прискорення було очікуваним на тлі дуже низької бази порівняння минулорічного квітня, спричиненого пандемією.

Олексій Блінов запропонував для оцінки показників квітня використовувати порівняння з 2019 роком, і тут промислове виробництво на 4,1% нижче ніж 2 роки тому.

Однак, квітень 2019 року теж не дуже показовий, оскільки в цей місяць промислове виробництво сягнуло локального максимуму, який виявився дуже короткостроковим.

На мою думку, більш важливим є різке зростання сезонно скорегованого показника промислового виробництва порівняно з попередніми місяцями — так, порівняно з середнім показником 1 кварталу 2021 року квітневий показник збільшився на 4,2%.

Насамперед, суттєво покращилися результати роботи легкої промисловості, виробництва меблів та виробів з деревини, металургії та машинобудування. Значною мірою, це пов’язано з відновленням попиту на споживчі та інвестиційні товари як усередині країни, так і на глобальних ринках. Більш того, на багатьох ринках наразі спостерігається дефіцит продукції у зв’язку з негативним впливом пандемії на виробничі ланцюги, переорієнтацією глобального попиту та слабкі інвестиції у попередній пандемічний рік. Зокрема, цей фактор дефіциту зараз є одним з основних драйверів глобальної інфляції. Здається, що в таких умовах низька завантаженість потужностей української промисловості може тепер стати важливою конкурентною перевагою.

Водночас, обмеження зі сторони пропозиції сировини продовжують негативно позначатися на харчовій промисловості, випуск якої у квітні був усе ще на 3,4% нижче ніж торік. Враховуючи високу вагу цієї галузі у промисловості (більше 20% минулого року), це мало відчутний вплив на узагальнений показник. Очікуваний високий врожай зернових, олійних та інших культур має сприяти покращенню показників харчової промисловості в 2 кварталі 2021року.

Загалом, квітневий показник промисловості надає додаткову підтримку нашим помірно оптимістичним прогнозам на цей рік, вищим за консенсусні оцінки. Зокрема, по промисловому виробництву ми очікуємо зростання на 3,9% за 2021 рік (консенсус — 3,4%), що передбачає прискорення порівняно з 1,5% за 4 місяць 2021. А по зростанню ВВП — 5,2% порівняно з 4,2% за консенсусом та 3,8% за прогнозом НБУ.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram