Соцмережі
27 Квітня 2021
631

Богдан Данилишин: Економіка продовжує відновлення

Ситуації в економіці та на фінансових ринках.

Економічна ситуація.

Динаміка показників економічної діяльності в Україні свідчить про поступове відновлення економічної активності, проте його темпи все ще є повільними.

Так, за даними Держстату, промислове виробництво в Україні у березні збільшилося на 2,4% до березня 2020 року, однак в цілому у 1 кварталі 2021 року було нижчим від минулорічного на 2,0%. При цьому, позитивну динаміку демонструють виробничі показники підприємств з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (+4,1% у 1 кварталі 2021 до відповідного періоду минулого року), що є наслідком вищого попиту на їх продукцію через холодні погодні умови на початку року.

У добувній та переробній промисловості зниження виробництва за січень-березень 2021 року (до січня-березня 2020 року) становило -2,8% та -3,3% відповідно, що свідчить про уповільнення темпів падіння випуску (за січень-лютий 2021 року річне падіння виробництва за відповідними видами діяльності становило -3,4% та -6,5%); за групою інвестиційних товарів зниження у 1 кварталі 2021 року уповільнилося до -8,2% у річному вимірі (порівняно з -14,6% у січні-лютому 2021 року).

На споживчому ринку також спостерігається активізація економічної діяльності. У березні 2021 року порівняно з лютим 2021 року індекс фізичного обсягу обороту роздрібної торгівлі зріс на 11,8%, порівняно з березнем 2020 року — на 13,1%. Загалом, річні темпи збільшення фізичних обсягів роздрібного товарообороту у 1 кварталі 2021 року становили 7,5%, що визначає ключову роль споживчого попиту у поточних процесах відновлення економічної активності.

Бюджетна сфера.

Обсяги державних запозичень на первинному ринку з початку квітня суттєво знизилися. З початку квітня до Державного бюджету України було залучено лише 5,9 млрд грн та $49 млн. Середньозважена ставка за гривневими запозиченнями становила 10,78% (порівняно з 10,90% у березні), що було результатом скорочення строковості державних запозичень: понад 90% від зазначеного обсягу коштів було залучено на строк не більше 1 року. При цьому, під час останнього розміщення гривневих ОВДП на цьому тижні Міністерством фінансів було підвищено ставки за державними запозиченнями на усіх строках: за 3-місячними – на 73 б. п., за 1-річними – на 40 б. п., за 1,5-річними – на 20 б. п., за 6-річними – на 25 б. п., що відповідає тенденції до зростання очікуваної доходності за операціями з ОВДП на вторинному ринку.

Таким чином, з початку року на внутрішньому ринку було розміщено ОВДП на суму 100,9 млрд грн та 28,6 млрд в іноземній валюті у гривневому еквіваленті, що становить 26% від обсягу внутрішніх державних запозичень, запланованих на 2021 рік.

Заплановане цього тижня розміщення нового випуску єврооблігацій на суму 1,25 млрд. доларів США із погашенням в 2029 році дозволить виконати 19% річного плану зовнішніх запозичень на 2021 рік, проте у подальшому потребує активізації перемовин з МВФ та іншими міжнародними партнерами як з метою отримання офіційної фінансової підтримки міжнародних фінансових організацій, так і покращення умов державних запозичень на зовнішніх ринках.

Загальний обсяг ОВДП в обігу за минулий тиждень збільшився на 3,2 млрд. гривень за рахунок збільшення вкладень в державні цінні папери банків (+3,8 млрд грн) та юридичних осіб (+1,4 млрд грн). Водночас скоротилися обсяги ОВДП у власності нерезидентів (-0,9 млрд грн) та Національного банку (-1,1 млрд грн).

Валютний ринок.

На фоні деескалації конфлікту на сході України тиск на обмінний курс гривні на міжбанківському ринку послабився, що обумовило його укріплення на 0,5% до долару США. Водночас попит на іноземну валюту з боку клієнтів банків продовжував переважати її пропозицію як на спотовому, так і на форвардному сегментах ринку.

балансування ринку відбувалося за рахунок продажу іноземної валюти банками з власної валютної позиції, підтримку якій надавала чиста купівля банками іноземної валюти у фізичних осіб, чистий продаж якої у квітні сягнув 4-річного максимуму (+$422 млн).

Національний банк третій тиждень поспіль не приймав участі в операціях на валютному ринку зважаючи на відсутність надмірного тиску на обмінний курс гривні. Сальдо валютних інтервенцій НБУ з початку 2021 року продовжує становити +$220,5 млн.

Фінансовий сектор.

Залишки коштів банків на кореспондентських рахунках в Національному банку та у депозитних сертифікатах НБУ незначно скоротилися минулого тижня (до 208,5 млрд грн), проте продовжують залишатися вчетверо вищими від встановленого нормативу обов’язкового резервування. Основний внесок у скорочення обсягу ліквідності в банках здійснювали акумуляція коштів на Єдиному казначейському рахунку (через сплату податків наприкінці місяця), а також збільшення готівки поза банками. Зважаючи на профіцит ліквідності, ставки за операціями на міжбанківському ринку були близькими до нижньої межі діапазону операційних ставок НБУ (6,5%).

За опитуванням Національного банку про умови банківського кредитування висока ліквідність банківської системи та посилення конкуренції між банками за клієнтів стимулюватимуть банківське кредитування передусім у сегменті фізичних осіб (іпотека та споживчі позики). 4/5 банків також відзначили свої наміри щодо збільшення корпоративного кредитного портфелю та пом’якшення зі свого боку стандартів кредитування бізнесу. Високий рівень капіталізації банків (понад 22% за Н2 та понад 16% за Н3) разом зі значним обсягом ліквідності в банках та розширенням їх ресурсної (депозитної) бази, на мою думку, містить значний потенціал у розширенні банківського кредитування економіки України.

Підтримку банківському кредитуванню продовжує надавати державна програма “Доступні кредити 5-7-9%”, обсяг наданих кредитів в рамках якої минулого тижня прискорився до 2,2 млрд грн, що є тижневим максимумом з початку дії відповідної програми. У структурі нових кредитів за минулий тиждень переважали позики, надані на поповнення обігових коштів підприємств (59%). Натомість частка кредитів, наданих на рефінансування попередньо наданих позик минулого тижня скоротилася до 30,5% (+672 млн грн), проте продовжує переважати у загальному обсязі кредитів наданих в рамках програми (15,6 млрд з 35,8 млрд грн).

На запити ЗМІ надаю особистий експертний Прес-дайджест щодо ситуації в економіці та на фінансових ринках

Економічна…

Опубликовано Богданом Данилишиным Понедельник, 26 апреля 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram