Соцмережі
3 Листопада 2019
1 100

Сергій Довгополий: Про “зіркових” співробітників

Чи варто винаймати “зірок” аби досягнути бажаних результатів

Ми в FeelGoodLabs Business Accelerator часто експерементуємо з підходами до побудови моделей, у тому числі і HR. Так, за роки експерементів, вдалих і не дуже, я виділив 2 моделі найму:
– наймати новачка, стажувати 2-3 місяці, казати йому, що робити, контролювати результат, і поступово делегувати повноваження, разом з правами та відповідальністю за результат;
– наймати «зірок», давати їм нові виклики, слухати і робити що кажуть вони, бути готовим, що це або спрацює, або ні.

Про першу модель поговоримо іншим разом, зараз про «зірок». За ті десять років, що я в бізнесі, мені довелося кілька разів наймати таких людей. Одного разу в одну із компаній ми найняли крутого спеціаліста, який мав досвід роботи в міжнародних корпораціях та побудови мільйонних ком‘юніті. Цей пан прекрасно розповідав, як будувати бренд, ділився історіями успіху, але компанія очікуваного поштовху ніяк не могла отримати. Місяць він акліматизовувався, ще три розповідав як треба робити, щоб прийти до успіху, і казав, що реалізовувати задумане йому не дає керівництво. В якийсь момент я його призначив відповідальним за управління одним з ключових проектів компанії, разом з повноваженнями, правами та відповідальністю, і… він зафакапив в перший же тиждень. Втрати були не дуже значними, але я відчув, що пора навксти лад.

Відповідальність наступила моментально: я запросив нашу «зірку» до себе в кабінет і насварив за факап, якого не мав би допускати навіть стажер. Він сказав, що все зрозумів і… за кілька днів по тому звільнився. Можу помилятися, але на мою думку, на останній нашій зустрічі так і не зміг чесно пояснити причини. «Не зійшлися у цінностях» – сказала наша зірка і полетіла світити десь у іншому місці.

Я ж, зі свого боку, проаналізував ситуацію, як міг, і зробив висновок, що «зірка» не завжди може вирішити задачі, поставлені перед нею. Можливо, через цінності, можливо через різні підходи, а може ще через якісь обставини. Але факт, що інколи такий підхід просто не працює. Звичайно ж, це відповідальність в першу чергу власника, і працюючи з «зірками» варто з першої ж зустрічі прояснити очікування, розповісти про наявні ресурси і проставити контрольні точки. Інакше ризикуєте просто злити х10 бюджету на працівника, який з самого початку не зміг би бути корисним для бізнесу.

P.S. А ще «зірки» як ніхто вміють імітувати активні дії, але це зовсім інша історія

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram